Japonezii de peste 75 de ani își reînnoiesc mai greu permisele auto

Japonia a început să implementeze o procedură mai severă de testare a vârstnicilor care doresc să-şi reînoiască permisele de conducere auto.

Ei încearcă să îi depisteze pe cei care prezintă risc să dezvolte demenţa şi, astfel, să diminueze numărul tot mai mare de accidente rutiere.

Deşi se aşteaptă ca, prin aceste revizuiri, cei suspectaţi cu risc de demenţă să renunţe la intenţia de a-şi înnoi permisele auto, autoritățile trebuie să găsească modalităţile de rezolvare a necesităţilor bătrânilor care se bazau pe mașini din cauza lipsei unei alternative de transport.

În ultimii ani a crescut numărul accidentelor rutiere provocate de persoane vârstnice, adesea soldate cu bilanţuri tragice.

În Yokohama, în luna octombrie a anului trecut, un bărbat în vârstă de 80 de ani, aflat la volanul unui mic autocamion a intrat într-un grup de şcolari de gimnaziu, ucigând un elev de clasa întâi şi rănind alţi şase.

Premierul Shinzo Abe a ţinut o şedinţă de guvern pe tema numărului tot mai mare de astfel de incidente tragice, în care bătrânii ajung să fie atât vinovaţi cât şi victime.

Prin noua legislaţie, intrată în vigoare la 12 martie, a devenit obligatoriu un test de depistare a demenţei pentru persoanele cu vârste de peste 75 de ani, şi, totodată, aceştia vor trebui să-şi reînnoiască permisele auto la fiecare trei ani.

Potrivit datelor furnizate de Agenţia Naţională de Poliţie a Japoniei, numărul posesorilor de permise auto care intră sub incidenţa acestei noi legislaţii aproape că s-a dublat de la 2,58 milioane în 2006, la aproape 5,13 milioane în 2016.

Vor deveni, astfel, obligatorii controalele medicale dacă şoferi trecuţi de 75 de ani sunt suspecţi de demenţă în urma efectuării testelor cognitive. Celor diagnosticaţi ulterior cu demenţă li se vor suspenda sau anula permisele auto.

Testarea obligatorie odată la trei ani era efectuată şi înainte de revizuirea legislaţiei, însă persoanele suspectate cu risc ridicat de demenţă nu erau obligate să efectueze controale medicale decât dacă încălcau anumite reguli rutiere, cum ar fi condusul în marşarier sau nerespectarea culorii semaforului.

Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS