Confidenţialitate

Iulian Cristache, președintele Federației Asociațiilor de Părinți: Măsurile de oprire a violenței în școli nu trebuie să se rezume doar la pedepse | AUDIO

Cum vor fi oprite violențele în școli? Măsurile nu trebuie să se rezume doar la pedepse, ci trebuie pus mai mult accent și pe prevenție, spune Iulian Cristache – președintele Federației Asociațiilor de Părinți. Inivitat în emisiunea Deșteptarea de la Europa FM, Iulian Cristache spune însă că prevenția este greu de făcut din cauza personalului insuficient din școli și din instituțiile responsabile din Ministerul Educației.

Vă reamintesc, modificările din legile care privesc educația, inclusiv aspecte referitoare la violența în școli, au fost dezbăzute ieri în Parlament, printre propuneri numărându-se camere video în clase, exmatricularea pentru câteva zile sau o așa zisă cameră de detenție.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

„Vreau să rețineți că nu mă refer doar la sancțiuni și mă refer inclusiv la partea de prevenție. Dar cu cine o facem? Aceasta este o poveste frumoasă spusă de către toți factorii decidenți, dar fără a se materializa. Să fie în sprijinul copilului, în sprijinul în care el trebuie să fie reabilitat și nu neapărat pedepsit. Dacă ajungem la situația ultimativă cum a ajuns la Creangă, acolo, cu părere de rău, acel copil trebuie să plătească”, a explicat Iulian Cristache președintele Federației Asociațiilor de Părinți la Europa FM.

Iulian Cristache spune că teama de sancțiuni mai dure îi va determina pe unii elevi să se gândească de două ori înainte de a comite o faptă reprobabilă

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Iulian Cristache: „Mulți dintre ei vor chibzui mult mai bine dacă vor să epateze știind că într-adevăr vor fi sancționați la modul real și nu doar cu scăderea notei la purtare”.

Vlad Petreanu: Ce înseamnă în mod real?

Iulian Cristache: „Dacă într-un interval de două săptămâni, cum scrie regulamentul, nu mai ai probleme, media la purtare revine la 10. Dacă ai cazuistică și în fiecare lună tu vrei să ieși în evidență și să ajungi de la o apostrofare, de la o violență verbală la violență fizică, trebuie să plătești. Centrul acesta de reeducare sau reabilitare poate fi la nivelul unității de învățământ. Să nu credeți că eu mă gândesc în sensul în care iei copilul și-l duci într-o secție de poliție”.

Sursa foto: Shutterstock

Citește și: Ligia Deca analizează posibilitatea modificărilor legislative pentru permiterea percheziționării elevilor în școli: „Trebuie să fie autorități care au acest drept” | AUDIO