Confidenţialitate

Ligia Deca analizează posibilitatea modificărilor legislative pentru permiterea percheziționării elevilor în școli: „Trebuie să fie autorități care au acest drept” | AUDIO

Pe fondul creșterii numărului de incidente violente în școli, ministrul Educației analizează dacă sunt necesare modificări legislative pentru a permite verificări rapide în cazul în care elevii vin la școală cu obiecte interzise.

Ministrul Educației – Ligia Deca: „Nu poate face percheziție paznicul sau un profesor în școală, trebuie să fie autorități care au acest drept”

În acest moment, polițistii sunt singurii care pot percheziționa elevii – spune Ligia Deca, potrivit careia de paza şcolilor se ocupă autoritatea locală.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

„Multe școli au paza asigurată de autoritatea publică locală. Problema pe care o avem, apropo de introducerea obiectelor interzise în școli, este legată de legislația specifică. Nu poate face percheziție paznicul sau un profesor în școală, trebuie să fie autorități care au acest drept: jandarmii, polițiștii și așa mai departe. În mod normal, când ai o astfel de suspiciune suni și chemi poliția pentru a putea să facă astfel de percheziții. Am discutat cu colegii din Guvern – și cu Ministerul Justiției și cu Ministerul Afacerilor Externe – să vedem dacă este nevoie de modificări legislative în așa fel încât atunci când avem, de exemplu, o suspiciune de obiect interzis să se poată demara mai rapid o verificare în acest sens pentru a nu exista pericole în interiorul școlii”, a spus Ligia Deca – ministrul Educației.

Ligia Deca, ministrul Educației: „După pandemie a crescut din nou numărul de incidente de violență școlară

Aflată în vizită la Timișoara, ministrul Educaţiei, Ligia Deca, a admis că din momentul în care și-a preluat mandatul a sesizat o serie întreagă de incidente în şcoli, dar a precizat că lucrează la un plan de prevenţie care presupune inclusiv campanii de conştientizare.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

„După pandemie a crescut din nou numărul de incidente de violență școlară. Avem o colaborare foarte bună cu Asociația Psihologilor din România – lucrăm împreună cu ei la un plan de prevenție care să însemne inclusiv campanii de conștientizare. Avem o strategie de educație parentală, care a ieșit din dezbatere publică și urmează să fie finalizată împreună cu specialiștii și să poată fi lansată pentru a fi și susținută cu fonduri. Trebuie să putem prin școli să ne apropiem familiile”, a spus Ligia Deca.

Ministrul Educației: „Este foarte important să avem echipe multidisciplinare”

„Iar în ceea ce privește prevenția, cred că este foarte important să avem echipe multidisciplinare – avem nevoie și de psiholog, și de consilier școlar, și de polițiști, dar și de cadre didactice care să aibă competențele necesare pentru a gestiona astfel de situații de conflict”, a mai spus ministrul Educației.

Sursa foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Citește și: Nicolae Ciucă le-a cerut miniștrilor planuri de economie pentru fiecare Minister. Liderul PNL: Să prezinte cum pot chibzui cheltuielile | AUDIO