Confidenţialitate

Doze din lotul AstraZeneca suspendat în Piemont, Italia, trimise și în România. Ce spune Valeriu Gheorghiță | AUDIO

Regiunea Piemont din Italia a suspendat încă un loc din vaccinurile AstraZeneca – ABV 5811, după ce făcuse acest lucru cu un alt lot.

Decizia din Piemont vine după decesul unui profesor în vârstă de 57 de ani care primise vaccinul anglo-suedez.

Autoritățile sanitare din regiune au insistat: suspendarea este un act de prudență extremă în timp ce se verifică dacă există o legătură între deces și vaccinare.

O altă moarte suspectă, la Biella, a unui profesor de muzică în vârstă de 57 de ani, care a primit vaccinul AstraZeneca cu o zi înainte.

Autoritățile sanitare din Piemont se grăbesc să blocheze serul anglo-suedez și anunță că doar un singur lot va fi suspendat. Cu toate acestea, acestea nu sunt singurele, întrucât Irlanda a suspendat duminică vaccinările cu AstraZeneca, alinindu-se Norvegiei și urmând temerile Danemarcei, Islandei și Bulgariei.

Trebuie spus că în România, mai multe persoane susțin că au primit vaccin din respectivul lot. Au publicat pe internet fie fotografii cu adeverința de vaccinare, fie clipuri video.

O ședință a Agenției Europene a Medicamentului are loc astăzi cu reprezenanții sanitari din statele Uniunii. În urma concluziilor, se va putea lua o hotărâre.

Coordonatorul campaniei de vaccinare, doctorul militar Valeriu Gheorghiță:

„Nu se pune problema la acest moment să luăm o decizie, e ca și cum am decide să suspendăm doar în regiunea Banatului, adică cam așa s-a întâmplat în Italia. (…) Probabil că acel lot a fost distribuit doar în regiunea respectivă.”

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.