Italia – Guvernul cere vot de incredere in Parlament

Premierul italian Enrico Letta a anunţat că va cere miercuri un vot de încredere Parlamentului, după decizia lui Silvio Berlusconi de a-i retrage din Guvern pe miniştRii care fac parte din partidul său.

La finalul unei întrevederi cu preşedintele Giorgio Napolitano, Letta a avertizat că nu vrea sa guverneze cu orice preţ si ca nu va cere un vot de încredere pentru trei zile, ci ca sa aplice un nou program.

Berlusconi, care riscă să fie exclus din Senat, după condamnarea sa la închisoare pentru fraudă fiscală, a provocat o creştere a tensiunilor în ultimele zile. Mai mulţi parlamentari din cadrul partidului său, Poporul Libertăţii, şi-au anunţat sâmbătă demisia.

Premierul Enrico Letta – care conduce un Guvern de coaliţie între stânga şi dreapta – a spus ca aceste dezertări subminează unul dintre principiile democraţiei, conform căruia o minoritate nu poate dizolva un Parlament prin propria demisie. El a precizat ca votul de incredere pe care-l va cere Paralmentului se va referi la citez ‘ce trebuie făcut, începând cu legea bugetului’.

Seful Guvernului de la Roma a exclus organizarea unor alegeri anticipate fără reformarea prealabilă a legii electorale, care duce la un impas politic, privând Italia de o majoritate clară.