Italia: Angajatii Fiat, platiti sa stea acasa

Se evita concedierile, datorita unui program guvernamental, scrie Wall Street Journal

Nu mai ai de lucru, nu mai ai nici bani? Nu și în Italia.

Angajații celor 5 fabrici Fiat au fost trimiși acasă din cauza scăderii vânzărilor, numai că sunt în continuare plătiți.

În 2011, Fiat a închis o fabrică în Sicilia și a dat oameni afară. De atunci însă a renunțat să mai tragă obloanele altor uzine. În schimb, a ales să oprească producția la cele 5 fabrici din Italia pentru perioade mari de timp, ca să reducă din costuri. În prezent, muncitorii sunt plătiți să stea acasă. Acest lucru e posibil grație unui program guvernamental – scrie Wall Street Journal.

Maria, de exemplu, o angajată de 39 de ani la o fabrică Fiat din Torino, primește pe lună aproape 800 de euro. Contractul pe care l-a semnat prevede că poate fi oricând chemată la lucru, ceea ce înseamnă că în tot acest timp nu își poate lua un alt job. Numai că nu își face prea mari speranțe că se va întoarce la lucru.

Uzina din Torino avea în alți ani o producție anuală de peste 300 de mii de mașini. Anul trecut a produs sub 50 de mii de mașini, prea puțin pentru a le oferi de lucru salariaților.

Așa că aceștia sunt acum în așteptare, acasă. Reprezentanții fabricii spun că în acest fel își păstrează angajații și se pregătesc pentru e eventuală revenire a cererii.

După criza din 2008, producătorii americani au închis 18 fabrici auto din Statele Unite. Alții au făcut restructurări masive și au adus producția la nivelul cererii.

În Europa, nici Fiat și niciun alt producător nu a urmat exemplul companiilor americane.