Confidenţialitate

ITALIA: Amendă de 1.000 de euro pentru că a plecat cu nisip de pe plajă

Un francez a fost amendat de autoritățile italiene pentru că a încercat să ia acasă cu el, pe post de amintire, o sticlă de plastic plină cu nisip adunat de pe plajă.

Bărbatul francez a fost prins pe aeroportul Elmas din Cagliari la începutul acestei luni având asupra sa o sticlă de plastic care conținea aproape două kilograme de nisip. Sticla a fost confiscată, iar turistul amendat cu 1.000 de euro.

O lege regională a fost introdusă în 2017 care a făcut ilegală înlăturarea nisipului de pe plajele Sardiniei, amenzile variind între 500 și 3.000 de euro, în funcție de cantitatea luată și locul de unde e adunat.

Nisipul alb a generat chiar și afaceri, fiind vândut ca suvenir, inclusiv online, ceea ce a făcut ca autoritățile să devină mult mai drastice în pedepsirea celor care vor să ia acasă ”o parte” din plajă. Tone de nisip, scoici și pietre dispar în fiecare an de pe plajele din Sardinia, fie că este vorba despre nisip cărat involuntar pe prosoapele umede, fie că este luat în mod deliberat ca suvenir.

În urmă cu un an, doi francezi care aveau în portbagaj 40 de kilograme de nisip, în sticle de plastic, au fost arestați și au primit amenda maximă.