Confidenţialitate

Istoricul Cosmin Popa: Putin este slăbit acum. Dacă vrea să supraviețuiască, trebuie să desființeze Wagner și să-l ucidă pe Prigojin | AUDIO

Toată planeta a fost în acest weekend cu ochii pe Rusia. Liderul gruparii paramilitare Wagner – Evgheni Prigojin – anunța vineri seara o revoltă și își trimitea trupele către Moscova. Kremlinul a scos armata pe străzi, iar Vladimir Putin i-a numit trădători și teroriști. Sâmbătă, Prigojin a decis să-și întoarcă trupele care se deplasau spre Moscova, după o mediere condusă de președintele din Belarus, Aleksandr Lukașenko. Istoricul Cosmin Popa a fost invitatul lui Cătălin Striblea în emisiunea „România în Direct”. Iese Vladimir Putin slăbit sau întărit din această revoltă?

„Totul depinde de felul în care sistemul face față acestei provocări. În momentul de față, Putin este slăbit, pentru că s-a văzut foarte clar că nu există o structură, o ierarhie decizională pe care se bazează teoretic regimul de natură să-l apere și să reacționeze cu celeritate la provocări.

Prigojin tocmai asta a arătat: că uneori sistemul seamănă cu un castel de cărți de joc, iar ieri a fost în pericol de prăbușire indiferent de intențiile inițiale ale lui Prigojin”, a explicat istoricul Cosmin Popa la Europa FM.

Istoricul Cosmin Popa: Dacă Putin vrea să supraviețuiască, alături de regimul lui, trebuie să desființeze Wagner și să-l ucidă pe Prigojin

Întrebat dacă a avut vreun moment șanse acestă încercare de răsturnare a unei părți, istoricul Cosmin Popa a explicat că „Sigur că da. Cred că aici a jucat un oarecare rol și capacitatea lui Prigojin de a face față acestui stres”. Iar despre înțelegerea politică promisă de Vladimir Putin Cosmin Popa spune că „lucrul acesta este exclus”.

„Nu numai că promisiunile lui Putin nu fac nici cât o ceapă degerată, dar dacă sunt promisiuni, teoretic date, dacă vreți aici este o convenție între doi lideri mafioți, dar este o convenție publică, o convenție la care presa a avut acces și are mize foarte importante pentru evoluția ulterioară a regimului politic.

De aceea, indiferent dacă a dorit sau nu să-și respecte promisiunile, în perioada următoare Putin este nevoit – dacă vrea să supraviețuiască pentru o bucată de vreme, el personal și regimul lui – să desființeze Wagner și să-l ucidă pe Prigojin”, a mai explicat istoricul Cosmin Popa la Europa FM.

Ascultă aici întreaga emisiune „România în Direct”

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Sursa foto: Twitter / (Little) Think Tank

Citește și: Reacția NATO după evenimentele din Rusia: Monitorizăm situația