Confidenţialitate

Islanda: Un vulcan aflat la aproape 50 de kilometri de capitală este pe cale să erupă. A fost declarată stare de urgență | VIDEO

În Islanda, situația rămâne periculoasă. Un vulcan aflat la nici 50 de kilometri de capitala Reykjavik este pe cale să erupă. A fost declarată stare de urgență, iar peste 3400 de locuitori ai orașul Grindavik au fost evacuați. Oamenii au primit permisiunea să se întoarcă, însă doar câteva minute, pentru a-și salva obiectele de valoare.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Orașul Grindavik se află la aproximativ 50 de kilometri sud-vest de capitala Reykjavik, fiind situat lângă o rețea de cratere vechi de 2.000 de ani. Populația a fost evacuată încă de sâmbătă. Acum, oamenii au putut reveni în zonă, dar au avut doar cinci minute la dispoziție pentru a-și aduna obiectele de valoare din case.

Localnic: Am fost evacuați vineri seara. 3 zile mai târziu am avut la dispoziție doar 5 minute să luăm din case ce putem

„Am fost evacuați de vineri seara. Azi am auzit că ne putem întoace în case doar pentru 5 minute, o singură persoană pentru fiecare casă, să adunăm ce putem. Soția mea este acolo, sper că a luat totul, dar sunt sigur că nu a reușit. Suntem puțin disperați, puțin paralizați și triști. Dacă ne gândim la tot timpul și energia pe care le-am pus la construirea casei, e foarte trist. Avem un mare sentiment de incertitudine”, a declarat un localnic.

Aviația, alertată de autorități

Autoritățile au transmis o alertă și către aviație. Cenușa abrazivă ce va fi aruncată în atmosferă poate cauza defectarea motoarelor cu reacție și reducerea vizibilității. O erupție majoră care a avut loc în 2010 în Islanda a anulat peste 100.000 de zboruri, blocând pe scară largă călătoriile aeriene între Europa și America de Nord.

Joi, 9 noiembrie, au apărut primele semne de erupție

Semnele de erupție au apărut de joi, 9 noiembrie, când un cutremur cu magnitudinea 4,8 a lovit zona, forțând stațiunea geotermală Blue Lagoon, cunoscută la nivel internațional, să se închidă temporar.

În ultimele 2 săptămâni, sute de cutremure mici au anunțat eruperea vulcanului din apropiere.

Sursa foto: Shutterstock

Citește și: Timișoara: Amenințare cu bombă la sediul unei firme. 2000 de oameni, evacuați | VIDEO