IRLANDA: Legea care va dezicrimina avortul va fi adoptată până la sfârșitul anului

Potrivit rezultatelor parțiale confirmate de premierul Leo Varadkar,  referendumul irlandez pe tema avortului a fost câștigat de cei care se pronunță pentru dezincriminarea întreruperilor de sarcină.

Potrivit rezultatelor oficiale parțiale, 60% dintre cei care s-au prezentat la urne au votat în favoarea eliminării interdicției din constituție, dând astfel undă verde legalizării avortului.

Premierul irlandez, un susținător al taberei pro-avort a anunțat că legea care va reglementa avortul va fi adoptată până la sfârșitul anului.

„Cetățenii și-au spus cuvântul. Rezultatele par a fi în mod covârșitor în favoarea abrogării amendamentului 8” din constituție care interzice avortul, le-a spus Varadkar jurnaliștilor. „Ceea ce vedem este punctul culminant al unei revoluții tăcute care are loc în Irlanda în ultimele decenii”, a adăugat el.

Tabăra celor care se împotriveau a acceptat înfrângerea în referendum

 

Vot istoric

Populației i s-a permis, pentru prima dată în ultimii 35 de ani, să revizuiască una dintre cele mai stricte legislații în domeniu.

În prezent, în Irlanda, avroturile sunt interzise printr-un amendament din Constittuția țării, în vigoare din 1983 care instituie dreptul la viață al persoanelor nenăscute. Interzicerea totală a avorturilor a fost ridicată abia în 2013, întreruperea sarcinii fiind posibilă doar dacă pune în pericol viața mamei.

 

Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS