Confidenţialitate

Irina Rimes, Daragiu Alex aka Alpaca, Alina Eremia, Mimi și Deliric devin ”Neînfricații” în noua campanie Salvați Copiii

Studiile realizate de către Organizația Salvați Copiii arată că fenomenul de cyberbullying este unul care a căptat tot mai mare amploare în România. 1 din 2 copii români cu vârste cuprinse între 12 și 17 ani spun că au trecut printr-o astfel de situație.

Cyberbullying-ul este un comportament agresiv intenționat, menit să provoace disconfort sau durere, ce implică un dezechilibru de putere și tărie între agresor și victimă și se manifestă repetitiv, regulat prin intermediul dispozitivelor tehnologice. Spre deosebire de situațiile clasice de bullying, în care comportamentul se oprește la un moment dat iar situația umilitoare sau agresivă se încheie, hărțuirea online are o amploare mai mare și pare să fie fără sfârșit. Acest fenomen poate cauza sentimente de însingurare, teamă, tristețe, uneori chiar disperare, având un impact emoțional, social și cognitiv important asupra tuturor copiilor implicați, fie ei victime, martori sau agresori.

Pentru a preveni și combate aceste efecte, Organizația Salvați Copiii a lansat în cadrul proiectului european Ora de net, campania „O lume fără frică”.

Acestui demers i s-au alăturat Alina Eremia, Irina Rimes, Mimi, Deliric si Alex Daragiu aka Alpaca Legion. Fiecare dintre ei a ales să împărtășească propriile experiențe cu fenomenele de bullying sau cyberbullying și să încurajeze copiii să ceară ajutorul specialiștilor.

Pentru fiecare dintre influencerii implicați în campanie a fost creată o figurină ce îi portretizează pe aceștia atunci când erau copii, ea reprezentând totodată un simbol pentru cei care trec prin situații de cyberbullying. Figurinele strâng cuvinte bune, încurajări și povești pentru ca cei care s-au confruntat cu situații de acest fel să prindă curajul să ceară ajutorul.

Ne dorim ca „O lume fără frică” să fie un spațiu sigur, unde copiii care au experimentat sau au fost martorii fenomenului de cyberbullying să împărtășească experiențele lor, să ceară ajutorul și să îi încurajeze pe ceilalți care trec prin asta. Împreună putem construi o lume în care copiii se pot exprima liber, fără teama de a fi criticați sau judecați pentru felul în care arată, lucrurile pe care le spun sau modul în care gândesc.

În numai două săptămâni de la lansare, sute de mesaje au venit pe pagina special creată pentru a strânge încurajări, dar și zeci de apeluri la linia de consiliere ctrl_AJUTOR.

Copiii și adolescenții sunt invitați să acceseze site-ul www.farafrica.ro, unde pot lăsa mesaje de încurajare sau pot cere un sfat legat de mediul online la linia de consiliere ctrl_AJUTOR.