Irakul vrea al treilea razboi mondial

Premeirul irakian spune ca vrea un razboi impotriva Al-Qaida

Aflat de miercuri în Statele Unite, premierul irakian Nouri al-Maliki spune că Al-Qaida şi filialele sale sunt un ‘virus’ care influențează negativ toată regiunea și care trebuie să dispară.

După ce vicepreședintele american Joe Biden a reconfirmat că Statele Unite îi va spirijini militar pe irakieni împotriva Al Qaida, Nouri al-Maliki a cerut public un al treilea război mondial împotriva terorismului.

‘Vrem un război internaţional împotriva terorismului. Am avut două războaie mondiale; îl vrem pe al treilea împotriva celor care ne asasinează poporul şi care vor să curgă sânge. Toate eforturile noastre trebuie să fie dirijate către împiedicarea succesului Al-Qaida şi a altor organizaţii teroriste.’, a declarat premierul irakian.

Mai mult, el vrea ca Irakul să găzduiască o conferinţă internaţională împotriva terorismului.

Premierul irakian se va întâlni astăzi și cu preşedintele Barack Obama, pentru a dezvolta cooperarea antiteroristă între cele două state.

Ultimii soldaţi americani au părăsit Irakul în decembrie 2011.

Chiar dacă în 2008 Irakul a ieșit dintr-un conflict confesional sângeros între sunniţi şi şiiţi, numărul violențelor nu a scăzut.

În ceea ce privește războiul din Siria, premierul irakian susține că Bagdadului nu se implică în conflictul din ţara vecină.