IPS Teodosie: Nu am încălcat condițiile controlului judiciar

Arhiepiscopul Tomisului, IPS Teodosie, judecat după ce ar fi obţinut pe nedrept fonduri europene, a spus, luni, la ieşirea de la instanţa supremă, care urmează să decidă dacă va fi menţinut controlul judiciar în cazul acestuia sau dacă va fi plasat în arest la domiciliu, că nu a încălcat condiţiile controlului judiciar, în timp ce avocata acestuia le-a cerut jurnaliştilor să „manifeste prudenţă” şi să aştepte decizia magistraţilor.

Şedinţa de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, care judecă solicitarea procurorilor DNA de plasare în arest la domiciliu a arhiepiscopului Tomisului, a durat aproximativ 20 de minute.

„Nu s-a încălcat nimic”, a spus IPS Teodosie la ieşirea de la instanţa supremă, refuzând să facă alte declaraţii.

Avocata acestuia, Maria Vasii, le-a cerut jurnaliştilor să „manifeste prudenţă” şi să aştepte decizia magistraţilor, decizie care a rămas în pronunţare.

„Nu s-au încălcat condiţiile controlului judiciar. Asteptăm hotărârea instanţei. V-aş ruga să manifestaţi prudenţă, tocmai pentru că în acestă cauză nu exista niciun înscris care să confirme încălcarea condiţiilor şi ar fi păcat să fie prezentată în spaţiul public o informaţie eronată”, a spus avocata.

În 22 mai, Curtea de Apel Constanţa a respins ca neîntemeiată cererea procurorilor DNA de înlocuire a controlului judiciar cu arestul la domiciliu pentru Teodosie Petrescu, arhiepiscopul Tomisului şi au decis ca înaltul prelat să rămână sub control judiciar. Deciaia a fost atacată de procurorii DNA la instanţa supremă, care luni ar urma să ia o decizie în acest dosar.

La finalul şedinţei din 22 mai, care nu a fost publică, avocata IPS Teodosie, Maria Vasii, a declarat jurnaliştilor că documentul în baza căruia DNA cere arestul la domiciliu este falsificat, fiind modificat anul.

Potrivit DNA, în cererea procurorilor de înlocuire a măsurii controlului judiciar se menţionează că Teodosie Petrescu ”a demarat activităţi de accesare a fondurilor europene, deşi acest lucru i-a fost interzis în mod expres şi neechivoc prin obligaţiile stabilite în cadrul controlului judiciar”.

Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS