Confidenţialitate

Iosif Sîrbu, primul campion olimpic al României

La 100 de ani de la Marea Unire, nu putem să nu vorbim și despre câțiva dintre sportivii români care au făcut istorie. Printre ei, trăgătorul de tir Iosif Sîrbu, primul campion olimpic al României!

Pentru a face perfomanță la tir, pe lângă o privire ageră, mai ai nevoie și de o mână sigură și de multă, de fapt, foarte multă concentrare. Puțini știu că tirul este sportul care a adus României prima medalie olimpică de aur. Cel care a câștigat-o a fost Iosif Sîrbu, care, într-un eseu din 1960, descria sportul pe care l-a iubit cu toată inimă:
„În marele concert al sportului, tirul reprezintă muzica de cameră. E o sonată pentru vioară solo. Totul e limpede şi viguros. Şi trăgătorul e singur. E doar cu sine însuşi… (…) În tir totul e grav şi profund… Aici nu e teren de fotbal, ci o catedrală a sportului.”

Iosif Sîrbu s-a născut în 1925, la Șibot, în județul Alba. Împreună cu familia, s-a mutat de la o vârstă fragedă în București. A pus mână pe armă la vârsta de 12 ani și primul antrenor i-a fost chiar tatăl său. Doar doi ani mai târziu, a câștigat primul său trofeu: “Cupa Orașului București”, la secțiunea dedicată elevilor.

A fost, dacă vreți, primul pas către gloria olimpică, pe care Iosif Sîrbu a cunoscut-o în 1952, la Jocurile Olimpice de la Helsinki. În finală, sportivul român a adunat 400 de puncte din 400 posibile, culmea, la egalitate cu un sportiv din Uniunea Sovietică. În cele din urmă, medalia de aur i-a fost decernată lui Iosif Sârbu pentru că acesta a lovit ținta chiar în mijloc de 33 de ori, față de numai 28 de ori, cât reușise adversarul său din U.R.S.S.
Era prima medalie olimpică de aur a României!

Soarta nu a fost blândă cu primul campion olimpic al României. Întors în țară, Iosif Sîrbu a aflat de la medici că nu mai are voie să își forțeze ochiul drept. În caz contrar, risca să își piardă vederea cu acesta. Pentru un trăgător de tir, e un diagnostic crunt, dar Iosif Sîrbu nu s-a dat bătut. A conceput un sistem care i-a permis să tragă cu mâna dreaptă, în timp ce fixa ținta cu ochiul stâng.

Așa a concurat la Olimpiadele de la Melbourne și Roma, unde a terminat pe locurile 5, respectiv 12. La Melbourne de exemplu, s-a aflat la numai două puncte de un nou titlu olimpic și la un singur punct de medalia de argint.

Iosif Sîrbu s-a sinucis în 1964, cu câteva zile înainte de a pleca la Jocurile Olimpice de la Tokyo. Motivul pentru care primul campion olimpic al României și-a pus arma la tâmplă rămâne un mister până astăzi. Dar printre cele mai vehiculate teorii, este cea care spune că Iosif Sîrbu ar fi alfat că medicii nu i-ar mai fi permis să practice sportul pe care l-a iubit cu toată ființa sa.