Confidenţialitate

Ionel Perlea, unul dintre cei mai mari dirijori ai României

Ionel Perlea s-a născut în decembrie 1900, în comuna Ograda, din județul Ialomița. Mama sa era de origine germană, lucru care i-a permis lui Ionel să își împartă copilăria și adolescența între România și țara de origine a mamei sale. Școala primară a terminat-o în Ograda și conform catalogului care s-a păstrat până astăzi, elevul Ionel Perlea avea rezultate mediocre la învățătură. La muzică, domeniu în care va excela mai târziu, avea media 8, în condițiile în care nici media generală nu era cu mult mai mare.

Gimnaziul și liceul le-a făcut la Munchen și dorul de locurile natale l-au făcut să compună “Ograda Vals” pe când avea doar 12 ani. Tot în Germania și-a terminat studiile muzicale și după ce a trecut pe la operele din Leipzig și Rostock, a reușit să se angajeze la Opera din Cluj. Se întâmpla în 1927 și în anii care au urmat, Ionel Perlea a fost dirijor și chiar director al Operei din București. La scurt timp după încheierea celui de-al Doilea Război Mondial, se afla în Germania, unde a fost invitat să susțină un concert.

A fost închis o vreme, pe motiv că ar fi făcut spionaj, însă din lipsă de probe, a fost eliberat. Nici când s-a întors în țară nu i-a fost mai bine, pentru că autoritățile comuniste abia instalate, au considerat că și Opera Română trebuie curățată de elementele burgheze. Prin urmare, Ionel Perlea a fost îndepărtat pentru că ar fi promovat în exces compozitori germani, ca Bach sau Wagner. Nu-i vorbă, și lui George Enescu i s-au adus acuzații similare.

Prin urmare, Ionel Perlea și alții ca el, au trebuit să plece din țară. Și cum își făcuseră un renume în timpul turneelor din străinătate susținute până atunci, ofertele au curs. Așa se face că Ionel Perlea a dirijat orchestrele operelor din Roma și Milano, și mai apoi, din New York. În 1959 a suferit un atac cerebral și din acel moment, a fost nevoit să dirijeze cu o singură mână. S-a descurcat cumva, și în plus, vreme de 18 ani, a fost și profesor la renumita “Manhattan School of Music” din New York.

În România s-a întors abia în 1969, spre amurgul vieții, când a susținut un turneu în mai multe orașe. Cu această ocazie, și-a revăzut și casa părintească, naționalizată între timp și transformată de-a lungul anilor în poștă, depozit de cereale sau de îngrășăminte chimice.

Ionel Perlea s-a stins în iulie 1970, la New York. În deceniile care au urmat, casa natala din comuna Ograda a fost restaurată și a intrat în circuitul turistic.