Confidenţialitate

Ion M. Ioniță, despre „patriotism economic” și ieșirea de sub „sclavia Europei” din programul de guvernare Ciolacu: Discursul acesta are cerere, iar el vine cu oferta. Știe că e un bazin de voturi | VIDEO

Ion M. Ioniță, redactorul șef al revistei Historia, a fost invitatul Mădălinei Dobrovolschi în emisiunea „Piața Victoriei” la Europa FM. „Patriotism economic” și ieșirea de sub „sclavia” Europei – cele două teorii menționate de noul premier al României – Marcel Ciolacu – în discursul despre programul de guvernare actualizat de după rotativ guvernamentală – au fost dezbătute și explicate de Ion M. Ioniță.

Mădălina Dobrovolschi: Ce își propune Marcel Ciolacu: patriotism economic – asta scrie în acel program pe care l-a prezentat și l-a propus în prima zi după preluarea mandatului. Ce înseamnă patriotism economic și, mai ales, cum se împacă PNL – partener la guvernare – cu tipul acesta de filosofie economică? Nu uităm că Ministerul de Finanțe este la PNL. Vor exersa împreună patriotismul economic?

Ion M. Ioniță: „Suntem într-o altă conjunctură, într-o altă stare de spirit în România și, din păcate, discursul de acest tip are clienți. Prinde. Are cerere. Ce face Marcel Ciolacu este să vină cu oferta. Să spună <<Am și eu marfa asta. Veniți și la mine la tarabă și cumpărați și de la mine.>>adică <<Dați-mi și mie voturi.>> Acesta este mesajul. <<Sunt și eu pe aceeași linie, preiau aceleași sloganuri și le folosesc. Deci nu mă considerați străin de domeniul acesta>>, pentru că știe că acolo este un bazin de voturi, care a crescut foarte mult.

Analiza ar trebui să fie De ce se întâmplă lucrul acesta? Cum de România prinde atât de mult mesajul naționalist – și nu numai, pentru că este și un mesaj extremist, care prinde în omânia – și cum de prinde atât de mult dezinformarea în România? Uitați-vă la ce s-a întâmplat acum cu discuția legată de Marea Neagră și posibilul pericol legat de ruperea barajului din Ucraina. Este uluitor…”

Ion M. Ioniță: „Oamenii vor lua decizii pe baza unor percepții care sunt departe de realitate”

Mădălina Dobrovolschi: Dar nu este prima dată când observăm cât de mult prinde dezinformarea și poate că nu este greșit să conectăm lucrul acesta cu nivelul de analfabetism funcțional?

Ion M. Ioniță: „Pe de-o parte, dar cred că dacă vorbim despre patriotism – fie el economic, fi ele simplu – cred că cei care sunt patrioți și se declară că sunt patrioți și sunt și la conducerea României ar trebui să fie foarte preocupați de asemenea fenomene, pentru că sunt foarte îngrijorătoare. Oamenii vor lua decizii pe baza unor percepții care sunt departe de realitate. Pe baza unor informații care sunt de fapt informații false sau manipulate. Oamenii vor decide…

Mă gândeam acum la o comparație: ce s-a întâmplat în pandemie – toate forurile mondiale, OMS, toți experții din lume au venit și au spus că avem de-a face cu o pandemie, mor oameni. Și nu numai că au spus, se întâmplau lucruri, vedeam spitalele pline în România cu bolnavi, nu cu închipuiți. Și un segment important din acești oameni spunea că nu există.

Am ajuns azi când toți specialiștii, Ministerele Sănătății, Mediului spun că nu există pericolul de a te îmbolnăvi la mare pentru că nu există holera, dar oamenii cred în posibilitatea unei situații de infectare. Ceea ce nu credeau înainte, acum cred. Deci exact pe dos”.

Ion M. Ioniță: „Trebuie să te întrebi <<au acești oameni accesul la informație corectă sau nu? Și dacă nu au, ce pot face să-i ajut să aibă?>>”

Ion M. Ioniță:Dacă ești preocupat, te gândești cum facem să păstrăm sănătatea națiunii – nu numai cea fizică, ci și sănătatea informațională a oamenilor. Nu în sensul de a-i cenzura, de a-i manipula, ci în sensul de a le prezenta adevărul și a dat toate sursele de informații corecte. Adică ce structură dintr-un Guvern care se declară patriot face și acest lucru așa cum fac și celelalte lucruri?

Când spui că vrei să mărești salariul mediu, foarte bine. Mărește, dacă poți, dar la fel trebuie să ai această preocupare pentru că această națiune va ajunge într-un an să-și decidă soarta pe toate palierele: de la primar până la președintele României, europarlamentari, parlamentari. Și trebuie să te întrebi, cum te întrebi de fiecare dată, <<au acești oameni accesul la informație corectă sau nu? Și dacă nu au, ce pot face să-i ajut să aibă? Să fac acest lucru>> pentru că este un serviciu public la fel cum este Sănătatea, cum este Educația…”.

Ion M. Ioniță, despre replica lui Marcel Ciolacu – „nu trebuie să mai fim sclavii Europei”: „E foarte periculos să faci asta. Speri să aduci voturi dintr-un bazin, dar costurile vor fi enorme”

Mădălina Dobrovolschi: Mai este ceva cuprins în programul lui Marcel Ciolacu și care a atras atenția. spune aici că „nu trebuie să mai fim sclavii Europei”. Din nou, o nuanță groasă de discurs care te duce cu gândul într-o altă zonă politică…

Ion M. Ioniță: „Pescuiește în zona asta și atunci trebuie să vină cu exprimări tari, pentru că altfel nu se vede. Din noianul de exprimări de acest tip nu te vezi și atunci vii cu una și mai groasă, cu <<sclavii Europei>>. Asta se vede că într-un fel a avut succes pentru că au fost reluate cuvintele lui de toată lumea. […] Vine cu tușe din ce în ce mai groase sperând că asta va aduce voturi. Sigur că este o fractură logică enormă și iar revin la patriotism: au plecat niște milioane de români din România să fie sclavii Europei? Nu. S-au dus să câștige mai mult că altfel nu plecau.

Nu e nimeni lipsit de judecată astfel încât să câștige mai mult la el acasă, să-și părăsească locuința, familia, să plece să muncească în altă parte dacă acolo ar câștiga mai puțin decât acasă – este minima logică. Și atunci tu spui că <<românii sunt sclavii Europei>>, adică cei care au rămas în România o duc și mai prost… ei ce sunt?

Îi pui pe toți într-o situație umilitoare când nu este așa. Evident că nu suntem sclavii Europei. […] Nu știu ce om ar fi fericit să i se adrese cineva cu această exprimare. […] Eu țin minte că guvernele unor țări din Europa sau țări care nu mai sunt acum în Uniunea Europeană – cum ar fi Marea Britanie – au mulțumit public românilor pentru ceea ce fac acolo – mă refer la sistemul de Sănătate, unde foarte mulț români lucrează, femei și bărbați și țin în funcțiune niște sisteme vitale. Le-au mulțumit… au un status social, primesc un salariu, sunt integraț, își cresc copiii… nu cred că cineva se vede sclav acolo.

E foarte periculos să faci asta și sigur că speri să aduci voturi dintr-un bazin, dar costurile vor fi enorme pentru că vei împinge pe toată lumea în aceeași tabără și nu vei mai face diferența între ceea ce este corect și ce este incorect”.

Urmărește aici întreaga emisiune „Piața Victoriei”

Sursa foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Citește și: Marcel Ciolacu și Nicolae Ciucă s-au întâlnit luni cu Mugur Isărescu. „Încadrarea în ținta de deficit de 4,4%”, printre principalele subiecte abordate