Confidenţialitate

Ion Iliescu, despre dosarul Revoluției: Trecutul nu ar trebui dezgropat. Teodor Mărieș: Iliescu va fi îngropat cu adevărat în mizeria istoriei

 ”Trecutul nu ar trebui dezgropat” – crede fostul președinte Ion Iliescu, în contextul în care Parchetul General a decis să reanalizeze soluția de clasare a dosarului Revoluției, dată de instanță anul trecut.

Ion Iliescu este de părere că ceea ce s-a întâmplat în 1989 trebuie analizat de istorici, nu de organele de anchetă.

Mai mult, fostul preşedinte consideră că Revoluţia a avut şi părţi bune şi părţi rele, din care ar trebui să tragem învăţămintele politice.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

”Nu ştiu cui slujeşte aşa ceva, dar altminteri nicio problemă. Dar pusă sub acest aspect, deci luarea la întrebări şi analize pe plan judiciar, a fost un moment de istorie cu părţile bune şi părţi mai puţin bune, cu stări conflictuale. Am trecut peste ele, am depăşit. Ce rost are să dezgropăm aşa ceva?” Bun, eu îi înţeleg pe cei care au avut pierderi, dar asta a fost caracterul cel mai radical din tot arealul nostru. La noi a fost o mişcare radicală de înlăturare a vechiului regim cu sacrificii umane. Revoluţia din decembrie a însemnat sacrificii umane. Acum să stăm să tot plângem morţii în loc să tragem concluziile politice adecvate pentru tot procesul de dezvoltare al societăţii româneşti”, a spus fostul președinte.

Să mai spunem că, marți,  statul român a mai pierdut un proces la CEDO.

Curtea Europeană a Drepturilor Omului a decis cA 17 români care au făcut plângere în dosarul Revoluției să fie despăgubiți cu 15 mii de euro. Alte 200 de plângeri privind Revoluția își așteaptă rezolvarea la CEDO.

Reacția Asociației 21 Decembrie

Dacă dezgropăm istoria, Ion Iliescu va fi îngropat cu adevărat în mizeria istoriei” – iată reacția președintelui Asociației 21 Decembrie 1989.

Teodor Mărieș crede că fostul președinte nu are niciun interes în redeschiderea dosarelor Revoluției și Mineriadelor pentru că ar putea fi tras, într-un fel sau altul, la răspundere.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Tradus, trecutul nu trebuie dezgropat, în realitate, pentru Ion Iliescu înseamnă eroii revoluției pe care i-am îngropat și care au plecat dintre noi, nu cu voia lor, ci cu voia domniei sale (…) sigur că nu-și dorește dezgroparea lor pentru că, din păcate, unii dintre ai noștri încă mai au gloanțele în ei – gloanțe care ar proba inclusiv autorul, nu doar autorul fizic – cel care a tras, cel care a dat ordin. Dacă dezgropăm istoria, Ion Iliescu va fi îngropat cu adevărat în mizeria istoriei pentru că, tot ce a făcut, a făcut împotriva noastră și doar pentru el” – a declarat, pentru Europa FM, Teodor Mărieș.