Confidenţialitate

Ion Iliescu ar fi fost audiat, în secret, în dosarul închisorilor CIA de pe teritoriul României – surse

Apar noi informații în dosarul presupuselor sedii de închisori CIA de pe teritoriul României.

Fostul președintele Ion Iliescu ar fi fost audiat la Parchetul General, în secret, în urmă cu aproximativ 2 luni – susțin surse judiciare citate de Agepres.

În același dosar a dat explicații în fața procurorilor și Ioan Talpeș, fost director al Serviciului de Informații Externe.

Luna trecută, mai mulți reprezentanți ai Comisiei pentru Libertăți Civile, Justiție și Afaceri Interne (LIBE) din Parlamentul European au efectuat o vizită de documentare în țara noastră pe tema închisorilor CIA.

 

Potrivit unor surse judiciare, fostul șef de stat ar fi stat de vorbă cu procurorii Parchetului General despre posibilele locuri de detenție ale CIA pe teritoriul României.

Audierea lui Ion Iliescu ar fi avut loc în urmă cu 2 luni și vine după ce acesta a acordat un interviu cotidianul Der Spiegel pe această temă.

La acea vreme, jurnaliștii germani susțineau că fostul președinte a recunoscut că a aprobat existența unei închisori CIA pe teritoriul României dar că nu știe ce s-a întâmplat acolo.

Ulterior, Ion Iliescu a revenit cu o postare pe blog în care susținea că declarațiile sale au fost scoase din context: “Sunt neplăcut surprins de modul în care se comentează afirmațiile pe care le-am făcut în interviu …Vreau să fiu cât se poate de clar: nu am confirmat în niciun fel existența unei închisori ilegale a CIA pe teritoriul României. Am precizat la fel de clar că dacă aș fi știut ce destinație are facilitatea solicitată de partea americană aș fi luat, cu siguranță, o altă decizie” – scria Ion Iliescu.

Recent, la București a sosit și o delegația Comisiei LIBE din Parlamentul European – pentru a pune în aplicare o rezoluție privind practicile de tortură din locurile secrete de detenție ale CIA.