Ion Ghizdeanu a fost pus sub control judiciar. Este suspectat că a falsificat peste o mie de procese verbale

Fostul preşedinte al Comisiei Naţionale de Strategie şi Prognoză, Ion Ghizdeanu, a fost pus de procurori sub control judiciar.

Este acuzat de fals intelectual, după ce ar fi falsificat nu mai puţin de 1080 de procese verbale necesare primăriilor pentru a obţine finanţare din Fondul de Dezvoltare şi Investiţii pentru proiectele locale.

Încă de dimineață, procurorii au făcut percheziții la 17 primării din țară care au obţinut finanţare de la Fondul de Dezvoltare şi Investiţii, gestionat de Ion Ghizdeanu. Anchetatorii bănuiesc că din bani publici s-ar fi făcut achiziţii fictive de mobilier stradal – care n-ar fi ajuns niciodată la primării.

Potrivit anchetorilor, în periaoda septembrie – octombrie 2019, adică în ultimele luni ale Guvernului Dăncilă, Ion Ghizdeanu ar fi falsificat mai multe procese verbale în care a menționat „în mod mincinos” că membrii Comisiei de analiză a proiectelor (din Fondul de Dezvoltare și Investiții) ar fi analizat și ar fi propus pentru aprobare 1.080 de proiecte.

De fapt, aceste ședințe n-au avut loc. Lista cu proiecte care beneficiau de bani din acest fond era stabilă din pixul lui Ion Ghizdeanu.

Surse susțin că aproape 80% dintre programele dezvoltate prin Fondul de Investiţii mergeau către social democraţi.

Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS