Confidenţialitate

Iolanda Balaș, înmormântată cu onoruri militare

Iolanda Balaş-Soter a fost înmormântată cu onoruri militare la Cimitirul Militar Ghencea 1. La ceremonie au fost prezente aproximativ 200 de persoane. Sicriul a fost acoperit cu drapelul României pe care a fost rezemat un tablou care o prezenta în tinereţe pe fosta atletă.

Soldaţii Brigăzii 30 Gardă Mihai Viteazul au tras trei focuri de armă, după care s-a intonat imnul de stat.

La ceremonia de înhumare au fost prezenţi mai mulţi oameni de sport, printre care fostele atlete Gabriela Szabo, Violeta Beclea, Monica Iagăr şi Constantina Diţă, ministrul Tineretului şi Sportului, Elisabeta Lipă, fostul canoist Ivan Patzaichin, fostul preşedinte al Federaţiei Române de Handbal, Cristian Gaţu şi antrenorul lotului feminin de gimnastică al României, Octavian Bellu.

Dubla campioană olimpică la atletism Iolanda Balaş Soter a decedat, vineri după amiază, la Spitalul Clinic de Urgenţă Elias din Capitală, din cauza unei suferinţe severe, la vârsta de 79 de ani.

Iolanda Balaș a câştigat medalia de aur la Jocurile Olimpice de la Roma din 1960 şi la ediţia următoare de la Tokyo, în proba de săritură în înălţime.

În cariera sa, a stabilit 14 recorduri mondiale, de la 1,75 la 1,91 metri, între 1956 şi 1961.

Sâmbătă, preşedintele Klaus Iohannis a semnat decretul de decorare post-mortem a multiplei campioane olimpice cu Ordinul Naţional Steaua României în grad de Mare Ofiţer.

“În semn de înaltă apreciere pentru întreaga activitate pusă în slujba sportului de performanță, contribuind, pe această cale, la afirmarea pe plan internațional a școlii românești de atletism, precum și la promovarea valorilor olimpice în rândul tinerelor generații de campioni, Președintele României, domnul Klaus Iohannis, a conferit post-mortem Ordinul Național <<Steaua României>> în grad de Mare Ofițer Iolandei Balaș-Soter, multiplă campioană olimpică”, potrivit Administrației Prezidențiale.