Confidenţialitate

Iohannis: Vedem consecința schimbărilor climatice. Luna iunie, cea mai ploioasă din ultimii 60 de ani

Klaus Iohannis a susținut o declarație de presă, în care a vorbit despre inundațiile din ultimele săptămâni din țară.

Președintele a transmis un mesaj de solidaritate pentru cei afectați de inundații și a subliniat totodată consecința schimbărilor climatice.

A precizat că luna iunie a acestui an a fost cea mai ploioasă din ultimii 60 de ani.

Principalele declarații: 

Ne confruntăm cu o serie de inundații severe care au afectat viața a mii de români. În plină criză sanitară cauzată de COVID-19, avem altă situație gravă. Transmit un mesaj de solidaritate familiilor greu încercate. Autoritățile depun toate eforturile pentru a ajuta oamenii. Transmite condoleanțe familiilor îndoliate.

Ceea ce vedem acum este consecința amplificării schimbărilor climatice. Odată cu acestea, apar tot mai multe astfel de fenomene meteo extreme și în România. Luna iunie 2020 a fost cea mai ploioasă din ultimii 60 de ani.

Va trebui să depășim mentalitatea că e suficient să construim diguri.

O parte semnificativă din fondurile europene trebuie redirecționate pentru combaterea schimbărilor climatice. Vrem ca proiecte de acest tip să fie implementate și să împiedice inundații precum cele din aceste zile. Este nevoie de o schimbare de mentalitate.

Lansez un apel către cetățeni să rămână vigilenți și precauți. Evitați deplasările în zone cu risc. Este nevoie de solidaritate, sprijin, mai ales în comunitățile sinistrate.

Doar marți, pompierii au anunțat că s-au produs inundații în 161 de localități din 29 de județe

Aceștia au acționat în sprijinul populației și administrației publice locale pentru evacuarea apei din 387 de case, 578 curți și 219 beciuri/subsoluri. Totodată, vântul puternic a doborât 7 stâlpi de electricitate și 5 copaci, colegii nostri acționând pentru degajarea acestora.