Iohannis va retrage decorațiile condamnaților penal (AUDIO)

Președintele Klaus Iohannis a decis: va retrage toate decorațiile acordate persoanelor cu condamnări penale.

Printre aceștia și fostul premier, Adrian Năstase, decorat în 2002 cu Steaua României și condamnat de două ori la închisoare cu executare pentru corupție.

Fostul premier s-a numărat printre invitații la recepția organizată la Cotroceni cu ocazia zilei naționale. Șeful statului îi va retrage acum decorația:

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Președintele Klaus Iohannis a făcut aceste precizări, în ziua în care l-a decorat pe ambasadorul american Hans Klemm, aflat la final de mandat, cu cea mai înaltă distincție: Ordinul Național Steaua României în grad de Mare Cruce.

Timp de 3 ani, Societatea Timişoara a cerut Preşedinţiei retragerea decoraţiilor persoanelor condamnate penal, însă, fără rezultat.

O decizie în acest sens a venit numai după invitarea fostului premier, Adrian Năstase, la recepţia de Ziua Naţională, de la Cotroceni.

Societatea Timişoara a fost fondată de un grup de intelectuali timişoreni care au participat la Revoluţia din Decembrie 1989.

Preşedintele Asociaţiei, Florian Mihalcea, a spus la Europa FM că în ultimii 3 ani a purtat o corespondenţă permanentă cu Cancelaria Ordinelor, de la Cotroceni. Ultimul răspuns a fost că:

“Nu ne vor mai răspunde la mailuri, că ne+au răspuns până acum suficient de clar.”

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

După ce, de nenumărate ori, li s-a spus că nu se încalcă nici o lege dacă persoane condamnate deţin decoraţii naţionale.

“Ei susţin că legea face deosebire între cei care au fost condamnaţi cu executare şi cei care au fost condamnaţi cu suspendare, spunând că dacă au fost condamnaţi cu suspendare pot beneficia în continuare de beneficiile legii. E o aberaţie juridică. Nu am înţeles dacă cei de la Cancelaria Ordinelor, care au semnat aceste hârtii, îşi băteau joc de noi sau este vorba de incompetenţă.”

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Printre cei care deţin decoraţii, deşi sunt condamnaţi penal, se află cel puţin 17 persoane publice, printre care fostul premier, Adrian Năstase şi foştii miniştri Miron Mitrea şi Rodica Stănoiu.

Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS