Confidenţialitate

Iohannis: „Raportul MCV e un serios semnal de alarmă de care coaliţia trebuie să ţină cont”

Pentru preşedintele Klaus Iohannis,  raportul MCV reprezintă un semnal de alarmă de care coaliţia de guvernare trebuie să ţină cont. „Dacă acţiunile Guvernului şi Parlamentului cu privire la procesul de modificare a legilor justiţiei vor continua în aceeaşi direcţie ca până acum, România va face paşi înapoi în funcţionarea sistemului judiciar şi lupta împotriva corupţiei”, se arată într-un comunicat transmis de Administraţia Prezidenţială.

Seful statului împărtăşeşte opinia Comisiei Europene, conform căreia e nevoie de un proces transparent pentru schimbările la pachetul de legi în justiţie.

“De la raportul din ianuarie 2017, care a consemnat progresele semnificative înregistrate pe parcursul anului 2016, în cel publicat astăzi, Comisia Europeană arată că doar una dintre cele 12 recomandări este implementată satisfăcător şi doar la alte 3 recomandări s-au înregistrat progrese reale.  Afectarea independenţei sistemului judiciar şi, în general, orice presiune sau încercare de a controla politic justiţia, nu fac altceva decât să întoarcă România spre trecut”, se arată în comunicatul Administraţiei Prezidenţiale.

Klaus Iohannis atrage atenţia că întregul efort făcut de România pentru întărirea reformelor în domeniul justiţiei şi combaterea corupţiei poate fi periclitat de acţiunile unor oameni politici care – citam – „refuză să accepte că datoria lor este să lucreze în slujba cetăţenilor şi nu a unor interese partizane sau de grup”.

Preşedintele reafirmă că îşi va folosi toate atribuţiile constituţionale pentru a asigura independenţa justiţiei şi un stat de drept funcţional.