Confidenţialitate

Iohannis, despre războiul din Ucraina: Unul din cele mai grave momente de după cel de-al Doilea Război Mondial

România și Polonia au organizat în comun, vineri, un summit regional în format hibrid.

Pe lângă liderii statelor din Formatul B9, la discuţii a participat șefa Comisiei Europene, Ursula von der Leyen.

„Această reuniune la nivel înalt a fost convocată în contextul agresiunii armate nejustificate, ilegale şi neprovocate a Federaţiei Ruse împotriva Ucrainei, precedate de recunoaşterea ilegală de către statul rus a autoproclamatelor provincii Doneţk şi Lugansk, părţi integrante ale teritoriului Ucrainei. Reuniunea B9 a avut loc şi în contextul Summitului NATO, desfăşurat în aceeaşi zi”, a anunţat Administraţia Prezidenţială de la București.

În cadrul intervenţiei sale, președintele Klaus Iohannis a salutat coordonarea eficientă în Formatul B9 în ceea ce priveşte gestionarea crizei fără precedent din imediata vecinătate a Flancului Estic, care afectează în mod substanţial securitatea europeană, euroatlantică şi globală.

Potrivit Palatului Cotroceni, șeful statului “a condamnat în termenii cei mai fermi acţiunea inacceptabilă a Rusiei de agresiune militară împotriva Ucrainei, subliniind că acesta este un act care aduce prejudicii grave asupra dreptului internaţional şi ordinii internaţionale bazate pe reguli. Preşedintele Klaus Iohannis a subliniat că acesta reprezintă unul din cele mai grave momente de după cel de-al Doilea Război Mondial”.