Iohannis critică impozitul pe gospodării: Îndemn ferm la prudență în legătură cu diverse propuneri fiscale

Preşedintele, Klaus Iohannis, a criticat la o întâlnire cu mediul de afaceri diversele propuneri fiscale ale Guvernului Grindeanu, făcând referire la impozitul pe gospodării.

Aflat la o întâlnire cu mediul de afaceri, președintele a îndeamnat la prudenţă în ceea ce priveşte propunerile fiscale care au fost vehiculate în ultimul timp, mai ales dacă acestea nu sunt temeinic fundamentate.

“Îndemn ferm la prudenţă în legătură cu diverse propuneri fiscal care sunt vehiculate în ultima vreme, mai ales dacă nu sunt temeinic fundamenate, fără un proiect cooerent, fără garanţii clare în privinţa beneficilor, precum şi a capacităţii administrative. Vorbim despre viziune şi competitivitate pe termen lung”, a declarat Klaus Iohannis la evenimentul „Preşedintele în dialog cu mediul de afaceri”, organizat de Camera de Comerţ şi Industrie a României.

Klaus Iohannis a făcut referire la impozitul pe gospodării, având în vedere că este ultimul proiect fiscal major lansat în discuţie de PSD.

Ministrul Finanțelor, Viorel Ștefan, este cel care ar urma să se ocupe de implemnetarea proiectului. Deocamdată oficialul a declarat recent că totul este în faza de discuții. Viorel Ștefan a declarat recent că ar vrea să angajeze 35 de mii de consultanți fiscali care să ne ajute să ne declarăm veniturile, în cazul în care se trece la impozitarea pe gospodărie.

Numai că șeful Fiscului a anunțat la scurti timp că instituția funcționează deja cu deficit de personal, așadar nu poate pune la dispoziția Ministerului un număr  atât de mare de angajați.   În plus, un inspector nu poate fi, în același timp,  și consultant.

Proiectul vizează impozitarea globală a gospodărilor din 2018, în locul impozitului actual pe venit de 16% reţinut la sursă, dar şi crearea unei clase de consultanţi fiscali care vor intermedia relaţia contribuabililor cu Fiscul.

În plus, proiectul vizează reducerea impozitului pe venit şi extiderea deductibilităţilor.

Citește și: Avertismentul premierului către miniștrii care discută despre impozitul pe gospodării: V-aș ruga să vă abțineți 

Impozitul pe gospodărie și consultanții fiscali: ANAF recunoaște că nu are suficienți angajați

Proiect privind impozitul pe gospodărie: Românii vor beneficia de deduceri la RCA ori medicamente

Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS