Confidenţialitate

Iohannis: Aştept finalizarea anchetelor privind Revoluţia şi Mineriada, prin decizii clare şi rapide

Preşedintele Klaus Iohannis a lăudat, marţi, cu ocazia bilanţului Ministerului Public pe anul 2016, activitatea instituţiei în “restabilirea adevărului” în cazul Revoluţiei şi Mineriadei, afirmând că aşteaptă ca soluţiile să fie “ca la carte”, prin decizii clare, rapide, temeinice şi legale.

“Apreciez foarte mult faptul că Ministerul Public face eforturi susţinute pentru restabilirea adevărului şi pentru tragerea la răspundere a celor vinovaţi de crimele comise în timp comunismului ca şi în perioada tulbure care a urmat. De aceea aştept, ca şi societatea românească, finalizarea anchetelor privind Revoluţia şi Mineriada, aşa cum scrie la carte, prin decizii clare şi cât mai rapide, temeinice şi legale”, a spus preşedintele.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Dosarul “Revoluţiei din 1989” este una dintre cele mai tergiversate anchete din istoria practicii judiciare din România. Procurorii au avut de lămurit cauzele în care s-a produs decesul a 709 persoane, rănirea prin împuşcare a 1.855 de persoane, rănirea prin alte forme de violenţă a 343 de persoane şi privarea ilegală de libertate a 924 de persoane.

În noiembrie 2016, procurorii militari din Parchetul instanţei supreme au dispus extinderea urmăririi penale in rem, pentru infracţiuni contra umanităţii.

Recent, în acest dosar au fost audiaţi în calitate de martoti scriitorul Mircea Dinescu, fostul premier Petre Roman, Laszlo Tokes, Ion Caramitru.

Parchetul Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie a anunţat, în 23 decembrie 2016, că în dosarul cunoscut sub numele de “Mineriada 13 – 15 iunie 1990” s-a dispus punerea în mişcare a acţiunii penale, pentru infracţiuni contra umanităţii, faţă de Ion Iliescu, la data faptelor preşedinte al Consiliului Provizoriu de Uniune Naţională şi preşedinte al României, Petre Roman, fost premier, Gelu Voican Voiculescu, fost viceprim-ministru, Virgil Măgureanu, fost director al Serviciului Român de Informaţii, Nicolae Dumitru, fost prim-vicepreşedinte al Frontului Salvării Naţionale şi Mugurel Cristian Florescu, general în rezervă, fost adjunct al procurorului general al României şi şef al Direcţiei Procuraturilor Militare.

În acelaşi dosar a fost pusă în mişcare acţiunea penală, pentru infracţiuni contra umanităţii, şi faţă de amiralul în rezervă Emil “Cico” Dumitrescu, la data săvârşirii faptelor membru al Consiliului Provizoriu de Uniune Naţională şi şef al Direcţiei Generale de Cultură, Presă şi Sport din cadrul Ministerului de Interne, Cazimir Ionescu, fost vicepreşedinte al Consiliului Provizoriu de Uniune Naţională, Adrian Sârbu, fost şef de cabinet şi consilier al primului ministru în iunie 1990, Miron Cozma, fost preşedinte al Biroului Executiv al Ligii Sindicatelor Miniere Libere “Valea Jiului”.

De asemenea, au fost puşi sub acuzare Matei Drella, la data săvârşirii faptelor lider de sindicat la Exploatarea Minieră Bărbăteni, Cornel Burlec Plăieş, fost ministru adjunct la Ministerul Minelor, generalul în rezervă Vasile Dobrinoiu, fost comandant al Şcolii Militare Superioare de Ofiţeri a Ministerului de Interne, generalul (r.) Petre Petre, fost comandant al Unităţii Militare 0575 Măgurele, aparţinând Ministerului de Interne.

În aceeaşi cauză, procurorii militari efectuează în continuare urmărirea penală faţă de alţi 18 suspecţi, tot pentru infracţiuni de crime împotriva umanităţii.

De la începutul anului 2017, în acest dosar au fost audiaţi, Victor Ciorbea, Gelu Voican Voiculescu, Andrei Pleşu, Adrian Sârbu, Miron Cozma, Petre Roman, Ion Iliescu, Virgil Măgureanu, Emil ”Cico” Dumitrescu.