Confidenţialitate

Iohannis: Alegerile locale se pot organiza în septembrie. Campania electorală, problematică | AUDIO

Șeful statului consideră că alegerile locale se pot organiza în septembrie.

În opinia lui Klaus Iohannis, campania electorală va fi o provocare.

”După părerea mea, alegerile locale în septembrie se pot organiza, dacă respectăm aceste norme simple, putem să mergem să alegem autorităţile locale. Dacă se va organiza un referendum sau nu, sigur asta vom vedea în funcţie de evoluţia în Parlament. Procedural nu aprobarea e problematic, ci campania. E o provocare şi pentru politicieni şi pentru partide, dar procesul de votare în sine se poate organiza dacă se respectă toate normele”, a declarat preşedintele.

Alegerile locale ar urma să aibă loc la 27 septembrie, a decis parlamentul.

“Solicit parlamentului să ia în dezbatere legea privind carantina, în regim de urgență, dar ține de fiecare dintre noi să ne protejăm”, a adăugat președintele.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Este analizată și organizarea unui referendum, la 23 august, cu tema ”Fără penali în funcţii publice”.

Președintele Klaus Iohannis a făcut totodată un nou apel pentru respectarea normelor de distanțare socială și protecție sanitară. ”Virusul merge cu noi și la mare, și la munte”, a mai afirmat șeful statului.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

România a consemnat, miercuri, un număr record de 555 de noi infecții.

Declarațiile președintelui:

“Din acest punct de vedere, astăzi este o zi tristă. Avem un număr record de persoane găsite pozitive cu noul coronavirus, peste 550 de persoane care au fost detectate de ieri până astăzi. În acest context, trebuie să fac câteva remarci. În primul rând, dragi români, suntem, iată, deja din martie, în plină epidemie, în plină pandemie şi pot să spun că până acum câteva săptămâni, lucrurile au mers destul de bine.

Am trecut prin starea de urgenţă, în care am luat măsuri dure, în care autorităţile au reacţionat rapid, eficient şi am reuşit să ţinem evoluţia sub control. Este a doua lună, deja, că avem stare de alertă şi lucrurile, din păcate, vedem că nu au evoluat aşa cum ne-am fi dorit cu toţii.

Însă, în acest context, revin la ce am mai spus înainte de mai multe ori: răspunderea în acest moment este partajată între autorităţi şi cetăţeni. A fost o perioadă foarte dificilă şi ar fi foarte, foarte păcat să dăm cu piciorul la rezultatele bune pe care le-am obţinut până acum. Măsurile care trebuie luate sunt foarte simple. masca, distanţa şi, evident, spălat pe mâini.

Pe de altă parte, trebuie să fim foarte atenţi la ce ne spun unii şi alţii, fiindcă în această perioadă, în loc să fim toţi de aceeaşi parte, politicienii să sprijine guvernul şi împreună să-i convingem pe români că este o treabă foarte, foarte serioasă, vedem că sunt politicieni care încearcă să exploateze electoral această pandemie.

Este o cale eronată şi din acest punct de vedere, vreau să mă adresez şi politicienilor şi Parlamentului. Suntem într-o situaţie foarte complicată, este momentul să lăsăm divergenţele politice de o parte şi să ne concentrăm pe soluţii care sunt absolut necesare în această perioadă, iar în acest sens, solicit Parlamentului să ia în dezbatere în regim de urgenţă legea care clarifică carantina şi izolarea, pentru a reda autorităţilor acest instrument extrem de important în perioadă de pandemie.

Nu este momentul să disperăm, dar în niciun caz nu este momentul să lăsăm garda jos şi, repet, dragi români, împreună am parcurs relativ bine perioada până acum. Haideţi să facem un efort, să continuăm, nu lăsaţi garda jos, este în joc viaţa voastră şi viaţa celor dragi vouă! Aici nu vorbim de politică, aici nu vorbim de opţiuni personale, aici vorbim de o boală care din păcate, a rămas încă în societate. Să nu ne imaginăm că virusul dispare de azi pe mâine dacă cineva dă o lege sau un act administrativ.

Virusul nu ţine cont de graniţe, nu ţine cont de legi, nu ţine cont de diferite abordări pur administrative, dar noi avem cel mai important instrument ca să ne protejăm conştiinţa noastră. Dacă respectăm normele care sunt în vigoare, avem o şansă bună să trecem mai departe cu cât mai puţine persoane îmbolnăvite şi, da, cu cât mai puţine persoane decedate din cauza acestei boli. Să nu ne imaginăm că dacă este vară şi plecăm undeva la munte sau la mare scăpăm de virus.

Din păcate, virusul merge cu noi şi la mare, şi la munte, ţine de noi să ne protejăm cât putem de bine. Nu ne-am dorit această boală, ea ar fi venit indiferent cine ar fi fost la guvernare, dar haideţi să respectăm indicaţiile specialiştilor, haideţi să facem aceste lucruri simple, ca să îngrădim răspândirea virusului, pentru a putea trece cu bine de această perioadă dificilă”, spune Klaus Iohannis.

În ultimele 24 de ore, au fost efectuate 13.147 de teste. Recordul anterior era de 523 de cazuri, pe 11 aprilie.

Bilanţul epidemiei a ajuns la 30.175 de cazuri de SARS-CoV-2.

Dintre persoanele confirmate pozitiv, sunt 20.799 pacienți vindecați.

Până astăzi, 1.817 persoane diagnosticate cu infecție cu COVID-19 au decedat.

În intervalul 07.07.2020 (10:00) – 08.07.2020 (10:00) au fost înregistrate 18 decese (6 bărbați și 12 femei), ale unor pacienți infectați cu noul coronavirus, internați în spitalele din Brașov, Dâmbovița, Galați, București, Prahova, Sălaj, Suceava și Vâlcea.

Dintre acestea, 2 decese au fost înregistrate la categoria de vârstă 50-59 ani, 6 decese la categoria de vârstă 60-69 ani, 3 decese la categoria de vârstă 70-79 ani și 7 decese la persoane de peste 80 de ani.

Toate decesele sunt ale unor pacienți care au prezentat comorbidități.

La ATI, în acest moment, sunt internați 237 de pacienți.