Klaus Iohannis a promulgat bugetul pe 2017

Președintele Klaus Iohannis a promulgat legea bugetului de stat și legea  bugetului de asigurări sociale.

Șeful statului a criticat încă o dată proiectul.

”Veniturile la buget sunt așa cum au spus unii optimiste, eu spun supraapreciate. Cheltuieli sunt prevăzute în sumă foarte mare. Abordarea hiperoptimistă a bugetului se poate vedea, de exemplu, făcând o comparație între veniturile la bugetul general consolidat de anul trecut și ce se prevede pentru anul acesta unde se constată o creștere de 14% fără să fie vreo explicație undeva cum se ajunge la această creștere fenomenală, 14% este foarte mult pentru bugetul general consolidat”, a spus Klaus Iohannis într-o declarație de presă.

Șeful statului a cerut apoi Guvernului să dea dovadă de responsabilitate, precizând că ”țara are nevoie de buget”.

”Totuși am decis astăzi și am și făcut-o deja, am promulgat atât bugetul cât și bugetul asigurărilor sociale. Țara are nevoie de buget și Guvernul care s-a angajat să execute acest buget, acum are posibilitatea să dovedească cum va face acest lucru. Pentru Guvern am un mesaj simplu în cursul acestui exercițiu buget pe care tocmai l-am promulgat – cer Guvernului trei lucruri: responsabilitate, responsabilitate și responsabilitate”, a mai spus președintele Iohannis.

Tot joi, la începutul ședinței de Guvern, premierul Sorin Grindeanu l-a criticat pe șeful statului pentru că amână promulgarea bugetului.

Șeful Guvernului le-a spus miniștrilor că există riscul ca măsurile din programul de guvernare să fie puse sub semnul întrebării, având în vedere că bugetul nu este promulgat.

“Vreau să vă mulțumesc pentru faptul că vă continuați activitatea, deși bugetul întârzie în a fi promulgat. Din păcate, faptul că dumneavoastră și noi am reușit în timp record să venim cu un buget care să țină cont de programul nostru de guvernare, de toate măsurile pe care noi le-am angajat să le punem în practică, iată că toată această muncă este întârziată. Mai mult decât atât, acele măsuri noi pe care le-am luat și pe care le aveam în programul de guvernare sunt puse, datorită nepromulgării bugetului însă, sunt puse sub semnul întrebării. Noi ne-am făcut treaba, am adoptat actele legislative necesare, am prevăzut banii în buget pe toate aceste măsuri”, a spus Sorin Grindeanu la începutul ședinței de guvern.

 

Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS