Confidenţialitate

Ioana Ene Dogioiu, despre decizia ÎCCJ: „Era previzibilă și se vede ca o mare înfrângere. Vor fi scoase cu furca dosarele penale și aruncate la coș” | AUDIO

Decizia Înaltei Curți de Casație și Justiție era una previzibilă, spune jurnalista Ioana Ene Dogioiu. Pentru procurori decizia de azi se vede ca o mare înfrângere, spune realizatorul emisiunii „Piața Victoriei” de la Europa FM.

Ioana Ene Dogioiu: „Vor fi scoase cu furca dosarele penale și aruncate la coș”

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

„Se vede ca o mare înfrângere pentru că multe dosare, foarte multe dosare – deocamdată nici nu cred că există un bilanț exact – vor fi închise în diferite stadii. Fie vor fi clasate la nivel de urmărire penală, fie va înceta procesul penal pe motiv de prescripție la Instanță. Va fi o eliminare cu furca. Vor fi scoase cu furca dosarele penale și aruncate la coș. Era un efect previzibil al deciziilor CCR cu responsabilități, din punctul meu de vedere, multiple”, a explicat Ioana Ene Dogioiu la Europa FM.

Nici Guvernul, nici Parlamentul, nici miniștrii Justiției nu au intervenit din 2018 încoace pentru a pune în ordine normele juridice, mai spune Ioana Ene Dogioiu.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

„Parlamentul, miniștrii Justiției de absolut toate culorile politice, nu doar de o culoare politică, de la PSD, la PNL la USR, Guverne de toate componentele au ignorat faptul că decizia din 2011 a Curții Constituționale, prima, a lăsat norma într-un picior. Sunt vinovați magistrații înșiși. Am văzut presiuni făcute pentru toate minunile Pământului, nu am văzut o asociație de magistrați, poate o fi fost, dar eu nu am auzit unul care să spună <<Oameni buni, avem o problemă cu Articolul acesta din Codul Penal și într-o zi s-ar putea să ne explodeze situația>>. Niciunul nu a spus <<Avem o problemă aici, se întâmplă lucruri>>”, a spus Ioana Ene Dogioiu la Europa FM.

Ioana Ene Dogioiu: „Când se uită Olanda și vede cum, dintr-o trăsătură de pix, aruncăm cu furca cine știe câte dosare, ce încredere să aibă în sistemul de justiție?”

Vidul judiciar existent de mai bine de 6 ani, corectat acum, ar putea să arunce o pată asupra României în ceea ce privește aderarea noastră la spațiul Schengen, spune jurnalista.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

„Când se uită Olanda încoace și vede cum, dintr-o trăsătură de pix, aruncăm cu furca cine știe câte – mie îmi e frică să spun un ordin de mărime, că vor fi sute, că vor fi mii, nu știu. Ce încredere să aibă în sistemul de justiție? <<Olanda e de vină>>, <<Olanda e rea>>, <<Olanda nu ne vrea>>, <<Olanda ne discriminează>>, dar măceluri de acest fel, cum credeți că se văd în afară? Dar ne plângem, în schimb”, a spus Ioana Ene Dogioiu.

Sursa foto: Shutterstock

Citește și: O hotărâre adoptată de ÎCCJ ar putea duce la închiderea a mii de dosare penale pe motiv de prescripție | AUDIO