Confidenţialitate

Invatamantul profesional din Romania va fi modernizat dupa modelul austriac

Vor fi colaborări între instituțiile de învățământ din cele două țări, iar dascălii români vor putea face schimb de experiență cu cei austrieci.

Și liceele agricole vor fi relansate – a anunțat ministrul Educației, Remus Pricopie, după semnarea memorandumului.

În țări precum Austria, Germania sau Finlanda școala nu produce șomeri, ci persoane calificate.

Orientarea elevilor către învățământul profesional începe încă de la vârsta de 10 ani. Psihologul școlii aplică anumite chestionare pentru a vedea ce aptitudini are elevul și către ce domeniu i-ar plăcea să se orienteze, în viitor. Oricine face practică într-o școală de meserii poate oricând urma liceul și facultatea. Admiterea în învățământul profesional se face fără examen în Austria, în funcție de notele la anumite discipline. Pregătirea practică se desfășoară în grupe mici, de cel mult 10 elevi. Nu școala, ci părintele alege operatorul economic la care copilul face practică, pe baza unui contract. Pe durata școlarizării, elevul primește între 400 și 600 de euro pe lună. În cazul în care absentează nemotivat, i se reziliază contractul. Mai multe cadre didactice din România au mers deja în Austria pentru a studia învățământul tehnic austriac, iar astfel de schimburi de experiență vor continua, mai ales că a fost semnat un memorandum cu Austria – a anunțat ministrul Educației, Remus Pricopie.

Premierul Victor Ponta mizează pe un sprijin cât mai mare din partea companiilor pentru pregătirea elevilor.

În România, s-a revenit la învățămîntul profesional de 3 ani. Dacă în primul an, accentul cade pe partea teoretică, în ultimul, peste 70 la sută dintre activități sunt practice.