Confidenţialitate

Întreruperea de sarcină ar putea fi decontată de stat, în anumite situații | AUDIO

Este vorba, printre altele, de sarcinile care survin ca urmare a unui viol sau ca urmare a întreținerii de raporturi sexual cu minori. Un proiect de lege în acest sens a fost depus la Senat.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Cele trei situații în care ar urma să se deconteze întreruperea de sarcină sunt – dacă viitoarea mamă este minoră, deci nu a împlinit 18 ani, dacă a rămas însărcinată în urma unui viol sau dacă nu are venituri.

De asemenea, sunt prevăzute și situațiile în care e vorba de avort terapeutic – adică viața mamei este pusă în pericol și se impune renunțarea la sarcină.

Decontarea se va face de la Fondul Național Unic de Asigurări de Sănătate.

În expunerea de motive, iniţiatorii atenţionează, între altele, că pentru efectuarea unei întreruperi de sarcină la cerere femeile sunt îndrumate spre clinici private, unde costul acestei proceduri poate fi şi de 7 ori mai mare, comparativ cu preţurile unităţilor medicale din sistemul public pentru aceeaşi procedură.

Iniţiatorii propunerii legislative sunt deputaţii neafiliaţi Alexandra Cambera, Simina Tulbure şi Andrei Lupu, aceasta fiind semnată , însă, de majoritatea parlamentarilor, mai puțin de către cei de la AUR.

Sursa foto: Shutterstock

Citește și: Femeile din Ungaria vor fi obligate să asculte bătăile inimii fătului înainte de face un avort. Guvernul a semnat deja decretul