Confidenţialitate

Femeile din Ungaria vor fi obligate să asculte bătăile inimii fătului înainte de face un avort. Guvernul a semnat deja decretul

Guvernul Ungariei impune, prin decret, obligaţia de a asculta bătăile inimii fătului înainte de avort, o cerinţă pe care vor trebui să o îndeplinească toate femeile însărcinate care optează pentru o întrerupere de sarcină.

Obligaţia de a asculta bătăile inimii fătului înainte de avort intră în vigoare vineri, potrivit hotărârii de guvern publicate în noaptea de luni spre marți în Monitorul Oficial al Ungariei

Hotărârea stabileşte că, înainte de a face avort, o femeie trebuie să prezinte un document care să certifice că a primit informaţii despre semnele vitale ale fătului, prin „semne vitale” înțelegându-se bătăile inimii.

Legea în vigoare până acum stabileşte că între săptămânile 12 şi 24 de sarcină, femeia poate opta pentru avort fără să-si justifice decizia.

În cazuri excepţionale, când există motive medicale care ar face ca fătul să nu fie viabil sau când viaţa mamei este în pericol, avortul este posibil chiar în perioade mai avansate de sarcină.

Partidul de stânga Coaliţia Democratică a cerut guvernului de la Budapesta să clarifice dacă pregăteşte sau nu modificarea condiţiilor în care o femeie poate recurge la avort.

Până acum, guvernul conservator condus de Victor Orban dăduse asigurări că nu intenţionează să limiteze dreptul la avort.

Preşedinta Katalin Novak, o apropiată a lui Orban, a promis însă în campania electorală că îi va sprijini pe cei care „protejează viaţa încă din faza de gestaţie”.

În Ungaria, anul trecut s-au înregistrat aproape 22.000 de avorturi şi 93.000 naşteri, potrivit datelor statistice.

Citește și: Ungaria cere UE să scoată de pe lista neagră trei oligarhi ruși. În caz contrar, amenință că nu va mai vota alte sancțiuni împotriva Kremlinului

Foto: Shutterstock