Confidenţialitate

Întrebarea dimineţii: Ce sumă ţi-ar asigura o viaţă decentă şi de ce crezi că o meriţi?

Aleşii vor pensii speciale şi pentru angajaţii din Parlament. Suma pe care ar încasa-o un funcţionar după 14 ani de muncă.

După ce şi-au votat pensii speciale, care pot ajunge şi la 1.000 de euro pe lună, aleşii se îngrijesc acum şi de bătrâneţile subalternilor.

Funcţionarii publici de la Parlament ar putea beneficia şi ei de pensii speciale, care pot ajunge la 80 la sută din media veniturilor realizate în ultimul an dinaintea pensionării. Iniţiatorul legii este deputatul PSD Anghel Stanciu, acelaşi care a avut ideea pensiilor speciale pentru parlamentari.

Anghel Stanciu, deputat PSD: “Vă rog sa aveţi amabilitatea de a vota pentru un corp profesional de elită, care nu vine să se califice la locul de muncă.”

Anghel Stanciu, de la PSD, este cel care vrea pensii speciale pentru angajaţii de la Parlament. Tot el este cel care a făcut lobby pentru pensiile aleşilor.

Potrivit textului din lege, funcţionarii de la Parlament vor primi pensie specială, care se va adăuga celei obişnuite, pentru limita de vârstă.

“La împlinirea vârstei de pensionare, funcţionarii publici parlamentari care au lucrat cel puţin 14 ani la Parlament beneficiază de pensie de serviciu în cuantum de 80% din media veniturilor realizate în ultimele 12 luni înainte de data pensionării”, se spune în proiectul de lege.

Iar valoarea acesteia va fi de 80% din veniturile funcţionarilor din ultimul an, cu condiţia să fi lucrat la Parlament cel puţin 14 ani. Cu alte cuvinte, la un salariu de 4.000 de lei în ultimul an înaintea pensionării, aceştia ar putea încasa o pensie specială lunară de 3.200 de lei.

Opoziţia acuză însă că principala grijă a unora de la putere este să îşi asigure o bătrâneţe liniştită.

Dacă legea va fi adoptată, aproximativ 400 de funcţionari din parlamentari ieşiţi la pensii vor beneficia de ea. Ultimul cuvânt îl va avea însă preşedintele Klaus Iohannis, care nu a promulgat încă pensiile speciale pentru senatori şi deputaţi.