Întrebarea dimineţii: Care este hobby-ul tău? Ai câştigat bani din asta vreodată?

Un studiu foarte interesant care arată că românii care au un hobby pot face şi ceva bani din asta.

Cât câştigă? Până la 10.000 de lei pe an în unele cazuri bune.

Cele mai profitabile pasiuni sunt în domeniile renovărilor şi decoraţiunilor interioare, design, fotografie sau culinar – în medie, peste 6.000 de lei anual.

Studiul e făcut de unul dintre marii operatori de carduri bancare – oamenii ăştia se pricep să afle din ce ne luăm banii şi pe ce dăm banii.

Pasiunea reprezintă principala motivaţie pentru aproape 60% dintre românii şi polonezii care au pornit o afacere dintr-un hobby, comparativ cu media europeană de 43%. Aproape o treime dintre cei care au participat la sondaj au avut ca principal motiv schimbarea activităţii faţă de cea de la locul de muncă, iar 26% au spus că doresc să lucreze pentru ei înşişi.

Trei din patru români care au un hobby pot obţine venituri suplimentare de pe urma pasiunii lor, iar patru din zece români spun că vor opta pentru o astfel de variantă în viitor.

Românii care vor să aibă un business pe baza unui hobby sunt motivaţi de pasiune (65%), flexibilitatea propriului business (46%), dorinţa de a fi propriul şef (44%) şi de a avea o activitate diferită faţă cea de la locul de muncă (33%).

Studiul a a fost realizat în nouă ţări din Europa, respectiv Marea Britanie, Franţa, Germania, Italia, Polonia, România, Spania, Suedia şi Turcia, pe un eşantion de peste 18.000 de respondenţi, dintre care peste 2.000 de români care câştigă sau le-ar plăcea să obţină venituri din propriile pasiuni.