Întrebarea care a devenit virală pe internet: Cerința finală a unui examen testează cât de egoist ești – FOTO

Un profesor din Statele Unite le-a oferit studenților săi șansa de a primi puncte în plus la un examen online de psihologie socială – însă întrebarea profesorului i-a pus pe studenți în fața unei mari dileme.

Studenții la cursul de psihologie socială de la Universitatea din Maryland, SUA, s-au trezit la finalul unui examen online cu următoarea cerință din partea profesorului Dylan Selterman:

Alege dacă vrei 2 sau 6 puncte adăugate la lucrarea ta finală. Dar există și un mic truc: dacă peste 10% dintre studenții clasei aleg 6 puncte, atunci nimeni nu primește niciun punct.

Cerința a ajuns să fie distribuită de mii de ori pe Twitter după ce unul dintre studenții luați prin surprindere a publicat o captură cu textul pe rețeaua de socializare, însoțită de întrebarea: ”Ce fel de profesor face asta?”, potrivit The Independent.

Tweet-ul a generat adevărate crize existențiale online, pe măsură ce utilizatorii dezbăteau implicațiile morale pe care le-ar presupune câștigarea celor 6 puncte cu costul celor 2 care ar putea fi primite de toată lumea. ”Clasica teorie a jocului. Toată lumea ar trebui să aleagă garantatul 2”, a comentat un utilizator Twitter. Selterman a comentat și el postarea: ”Eu sunt acel profesor. Mă bucur că v-a plăcut.”


Selterman le adresează studenților în fiecare an o întrebare din categoria ”tragedia bunurilor comune”, care testează dacă indivizii se vor comporta conform propriului interes și în defavoarea intereselor unui grup prin epuizarea unei resurse comune, a explicat el pentru ABC News.

Dylan Selterman

FOTO: Facebook

Până acum, o singură grupă de studenți a fost suficient de altruistă încât să primească punctajul în plus.

”În realitate, dacă prea mulți oameni abuzează de o resursă comună atunci toată lumea din grup are de suferit, nu numai cei egoiști… Asta e ceea ce vreau ca studenții să învețe din exercițiu. Acțiunile lor îi afectează pe alții și viceversa”, a mai spus profesorul.

Voi ce punctaj ați fi ales?

FOTO articol: Shutterstock