Confidenţialitate

Interviu | Ministrul Aurescu, întâlnire cu Mike Pompeo: SUA vor finanța mari proiecte de infrastructură în România și vor spori prezența militară la noi

România încă trebuie să facă eforturi pentru a rămâne fără vize de acces în Statele Unite.

În anul fiscal 2018-2019, rata de refuz a fost de peste 9%, cu peste 6 procente peste limita maximă prevăzută de legislația SUA pentru a permite României să intre în programul Visa Waiver.

Ministrul roman al Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu, a discutat la Washington cu omologul său american, Mike Pompeo, în cadrul vizitei pe care o face în aceste zile, în SUA.

Rata de refuz este încă deasupra plafonului de 3% prevăzut de legislația americană. Am discutat cu secretarul Pompeo despre importanța pe care românii o acordă intrării României în acest program. Este un obiectiv pe care-l urmărim de foarte multă vreme și am convenit să creăm un grup de lucru comun, pentru a vedea care sunt pașii pe care trebuie să-i facem, în așa fel încât să reducem această rată de refuz până la 3%.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

În același timp, cei doi miniștri de Externe au discutat despre creșterea numărului de militari americani în România, după ce initial, SUA au decis să reloce o parte din soldații retrași din Germania în Belgia și Italia.

Am vorbit despre aspectele politice ale acestei dimensiuni de securitate a parteneriatului strategic cu SUA. Există o planificare strategică pe care SUA o fac pe ansamblul prezenței militare americane în afara SUA, deci suntem incluși în acest exercițiu de planificare. 

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

La Washington, Bogdan Aurescu și Mike Pompeo au discutat și despre finanțarea de către SUA a construirii a două noi reactoare nucleare la centrala de la Cernavodă, dar și a unor noi căi de transport, rutieră și feroviară, între Constanța și Gdansk.

Recent, ministrul Apărării Naţionale, Nicolae Ciucă, a semnat la Washington, cu omologul său american, Mark Esper, o foaie de parcurs pe zece ani. MApN nu a explicat ce presupune în detaliu, această foaie de parcurs.

Interviul integral cu ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu:

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.