Confidenţialitate

Întâlnire importantă pentru Ucraina: Zeci de lideri mondiali discută luni, în Elveția, Planul Marshal pentru Ucraina

Lideri din zeci de țări, organizații internaționale și lideri din sectorul privat se vor aduna în Elveția luni pentru a discuta despre un plan Marshal pentru reconstruirea Ucrainei, scrie The Guardian.

Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, va participa la această întâlnire prin videoconferință. Acesta a spus cu câteva ore în urmă că „Avem să eliberăm peste 2000 de sate și orașe din estul și sudul Ucrainei”.

Autoritățile estimează că peste 120.000 de locuințe din Ucraina au fost distruse în timpul invaziei rusești. Este nevoie de foarte mulți bani, miliarde, pentru a reconstrui țara din punct de vedere economic.

Totuși, dimensiunea reconstrucției Ucrainei depinde foarte mult de cât durează războiul, dar și de soarta pe care o va avea estul Ucrainei: dacă acesta va fi recâștigat de Kiev sau rămâne în mâinile Rusiei.

Costurile distrugerii trupelor rusești în Ucraina sunt estimate la miliarde de dolari dacă războiul va dura până la finalul anului acesta. Fondul Monetar Internațional a estimat că deficitul balanței de plăți a Ucrainei până în iunie este de aproximativ 14,3 miliarde de euro (15 miliarde de dolari).

Sursa foto: Shutterstock

Citește și: Trupele ucreainene s-au retras din orașul Lisiceansk