Confidenţialitate

Trupele ucreainene s-au retras din orașul Lisiceansk

Trupele ucreainene au confirmat, duminică seară, că s-au retras din orașul Lisiceansk. Forţele ruse şi cele separatiste au preluat controlul total asupra regiunii Lugansk după bombardamente masive.

Ocuparea oraşului Lisiciansk le ve permite invadatorilor să avanseze înspre Sloviansk şi Kramatorsk, două mari oraşe din regiunea industrială Donbas, pe care Moscova încearcă să o cucerească.

Negocierile de pace sunt blocate. Kremlinul susține că dialogul poate fi reluat doar dacă administrația de la Kiev capitulează și acceptă condițiile Moscovei, ceea ce ucrainenii nu iau în calcul.

Autorităţile vamale turce au reținut o nava rusă care transporta grâu ucrainean furat, susține Kievul. Cargoul de 140 de metri lungime plecase din portul Berdiansk, aflat sub ocupaţie rusă. Soarta vasului va fi decisă, luni, de anchetatori. Ucraina a acuzat Rusia, în mai multe rânduri, că fură şi exportă cereale în străinătate.

Orașul elvețian Lugano găzduiește, luni, o reuniune pentru viitoarea reconstrucție a Ucrainei. La discuții vor participa 40 de potenţiali donatori

Guvernul ucrainean intenţionează să îşi prezinte pentru prima dată priorităţile pentru reconstrucţia ţării devastate de război.

Preşedintele Volodimir Zelenski le-a reamintit compatrioților, însă, că războiul – care a trecut de borna primelor 130 de zile – este departe de a se termina, dar – a adăugat el – “oricât de greu ne este astăzi, trebuie să ne amintim că va exista ziua de mâine”.

Cancelarul Germaniei merge la Paris, luni, pentru un dineu de lucru pentru un tete-a-tete cu preşedintele Franţei.

Olaf Scholz și Emmanuel Macron vor avea un schimb de opinii pe teme internaţionale actuale, precum şi referitor la relaţiile bilaterale şi la politicile europene, a precizat, săptămâna trecută, Guvernul de la Berlin.

Întrevederea celor doi aliați are loc după reuniunile Consiliului European, Grupului G7 şi Alianţei Nord-Atlantice, în care războiul din Ucraina și efectele acestuia au fost dezbătute la nivel înalt fiind reluate criticile la adresa Rusiei.