Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului îl cercetează pe Meleșcanu, pentru „dezinformare și diversiune” în timpul Revoluției | AUDIO

Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului verifică activitatea lui Teodor Meleșcanu, actual șef al Senatului, de la reuniunile din 19-20 decembrie 1989 de la Viena.

Atunci, spun reprezentanții institutului, i-ar fi dezinformat pe diplomații străini despre violențele de la Timișoara, spunând că sunt „zvonuri colportate în scopuri dușmănoase” și „știri de presă neconfirmate”.

Sunt invocate mai multe telegrame diplomatice în acest sens.

Alexandra Toader, preşedinta Institutului:

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

„Având în vedere informațiile apărute în presă, Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului şi Memoria Exilului Românesc (IICCMER) s-a sesizat din oficiu cu privire la împrejurările și condițiile în care domnul Meleșcanu Teodor Viorel a acționat, ca reprezentant al delegației române la reuniunile de la Viena din perioada 19-20 decembrie 1989, în contextul săvârșirii de infracțiuni contra umanității de către autoritățile regimului comunist în timpul evenimentelor de la Timișoara, soldate cu numeroase pierderi de vieți omenești și rănirea gravă a multor persoane”, arată un comunicat al Institutului.

Conform sursei citate, Meleșcanu ar fi catalogat evenimentele din timpul revoluției de la Timișoara drept „zvonuri” și „știri de presă neconfirmate”.

„Potrivit telegramelor diplomatice, Meleșcanu Teodor Viorel ar fi participat, în calitate oficială, la dezinformarea și diversiunea exercitate de regimul totalitar comunist, prin inducerea în eroare a reprezentanților diplomatici prezenți la eveniment cu privire la crimele și abuzurile săvârșite la Timișoara, plasând infracțiunile comise de reprezentanții comuniști în categoria «zvonurilor colportate în scopuri dușmănoase» și a «știrilor de presă neconfirmate». Analizând faptele cu posibile consecințe penale săvârșite de domnul Meleșcanu Teodor Viorel, IICCMER a declanșat procedura de investigație specifică”, se mai menționează în comunicat.

Potrivit cadrului legal de funcționare, Institutul este abilitat să efectueze investigații științifice cu privire la crimele, abuzurile şi încălcările drepturilor omului pe întreaga durată a regimului comunist în România, precum şi sesizarea organelor în drept în acele cazuri în care sunt depistate situaţii de încălcare a legii.

Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS