Confidenţialitate

Instituțiile publice din România care continuă să utilizeze antivirus rusesc riscă amenzi între 50.000 și 200.000 de lei | AUDIO

Instituțiile publice din România nu mai au voie să folosească softuri antivirus rusești. Parlamentul a adoptat o lege în acest sens, care merge la promulgare. Măsura vine în contextul războiului din Ucraina, dar și după ce, în ultima perioadă, instituțiile publice au fost ținta mai multor atacuri cibernetice.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Legea vizează toate instituțiile care lucrează cu informații clasificate.

„În termen de 60 de zile de la data intrării în vigoare a Legii, aceste servicii și produse vor trebui dezinstalate de la rețelele și sistemele informatice ale autorităților și instituțiilor publice de nivel central și local”, a explicat ministrul Cercetării și Digitalizării, Sebastian Burduja.

Primăria Capitalei a anunțat deja că renunță la serviciile informatice furnizate de compania Kaspersky. Această firmă rusească a fost introdusă de autoritățile americane pe lista companiilor ce amenință securitatea națională.

De-altfel, parlamentarii au spus că, prin adoptarea acestei legi, recunosc că, până acum, softurile folosite nu au fost sigure. Și a dat exemplu, printre altele, recentul incident de la o conferință cibernetică, în timpul căreia au fost proiectate imagini pornografice.

„Ori nu au ales o aplicație care avea facilitățile necesare, ori pur și simplu nu au știut să le folosească astfel încât să restricționeze accesul sau drepturile participanților”, a spus deputatul USR Alin Coleșa.

Urmează, însă, și alte reglementări în domeniu. Printre altele, vor fi majorate salariile celor care lucrează în securitate cibernetică.

Instituțiile care vor continua să folosească produsele și serviciile antivirus rusești riscă amenzi între 50 de mii și 200 de mii de lei.

Sursa foto: Shutterstock

Citește și: Pană de curent în Republica Moldova și Kiev după bombardamentele Rusiei care au țintit infrastructura energetică a Ucrainei