Confidenţialitate

Instanța Supremă: Traian Băsescu a fost colaborator al Securității. Fostul președinte anunță că va face plângere la CEDO

Verdict definitiv în cazul fostului președinte al României Traian Băsescu: a colaborat cu Securitatea ca poliție politică sub numele „Petrov”.

Instanța supremă a respins apelul făcut de fostul șef al statului și a menținut, astfel, decizia instanței de fond.

Traian Băsescu a fost după Revoluție, ministru, șef de partid, primar al Capitalei și de două ori președinte al României.

„Am luat nota de decizia ICCJ pe care nu o voi comenta public, asa cum am procedat de-a lungul intregului proces. Voi face demersurile legale la CEDO”, a scris fostul șef de stat pe pagina sa de Facebook.

Consiliul Național pentru Studierea Arhivelor Securității a depus în instanță documente care au arătat că Traian Băsescu denunța colegi de facultate și de la locul de muncă pentru activități „regimului totalitar comunist”.

Între situațiile semnalate de Traian Băsescu, intenția unor cunoscuți de a pleca în străinătate și faptul că ar fi avut relații cu cetățeni străini. Acestea apar în notele informative semnate de „Petrov” la 5 mai 1975.

Potrivit CNSAS, fostul preşedinte Traian Băsescu a dat note informative ce ar fi dus la menţinerea în ţară a unui coleg de la Marină.

Situația lui Traian Băsescu s-a lămurit abia după ce nu a mai fost președinte. În septembrie 2019, Curtea de Apel Bucureşti – instanţa de fond – a admis acţiunea CNSAS şi a decis că fostul preşedinte Traian Băsescu a colaborat cu Securitatea comunistă. De 9 luni au avut nevoie magistrații ca să prezinte motivarea. Fostul președinte a făcut recurs iar în iunie 2020, dosarul ajungea la instanța supremă, secția contencions administrativ.