Confidenţialitate

Instanța supremă: Mandat de arestare în lipsă pentru Radu Mazăre

Decizia a fost luată de Înalta Curte de Casație și Justiție, la solicitarea Direcției Naționale Anticorupție.

Astfel, a fost înlocuită măsura controlului judiciar impusă în cazul fostului primar al Constanței, Radu Mazăre, cu un mandat de arestare în lipsă.

Decizia de miercuri, 10 ianuarie 2018, a venit după ce Radu Mazăre a lipsit nejustificat de la poliției pe 30 decembrie 2017, ceea ce înseamnă că fostul primar al Constanței a încălcat măsura contrlului judiciar (prezența săptămânală la poliție).

Radu Mazăre a anunțat ulterior că a plecat în Madagascar , țară în care ar vrea să obțină azil politic.

În solicitarea adresată instanței supreme, Direcția Națională Anticorupție arăta:

„Constatările făcute de către organele de poliţie dovedesc atât conduita generală, guvernată de rea-credinţă, a inculpatului în raport cu activitatea de supraveghere exercitată asupra sa, dar şi riscul sustragerii acestuia de la răspundere penală prin părăsirea teritoriului ţării” D.N.A

Radu Mazăre și-a motivat plecarea printr-o scrisoare transmisă prin avocații săi în care s-a declarat o „victimă” a „statului paralel” și a susținut că nu ar beneficia în România de o justiție independentă. Drept urmare, Radu Mazăre spune că a decis să ceară azil politic în Madagascar.

„Modalitatea în care statul român, prin intermediul structurilor de forţă şi justiţie mă cercetează abuziv, nu ţine cont de legiile în vigoare, încalcă cu bună ştiinţă deciziile Curţii Constituţionale, dovedeşte că sunt în continuare o ţintă politică, a statului paralel, care trebuie eliminată prin orice mijloace.” Radu Mazăre

Radu Mazăre este judecat în așa-numitul dosar „Polaris” și este cercetat în alte câteva dosare.

În cazul „Polaris”, Radu Mazăre este trimis în judecată din 2015 și se afla, până miercuri, 10 ianuarie 2018, sub control judiciar. Procurorii îl acuză de trei infracțiuni de luare de mită și de abuz în serviciu. În dosar sunt judecate și alte persoane.

În perioada 2006-2009, Radu Mazăre – sprijinit de Sorin Strutinsky – a cerut 2 milioane de euro (și a pprimit 1 milion de euro și aproape 2,5 milioane de lei) de la reprezentanții a două companii cărora ar fi urmat să le faciliteze obținerea documentațiilor de urbanism pentru ridicarea unor mall-uri în Constanța.

În perioada 2008-2014, Radu Mazăre – din nou, ajutat de Sorin Strutinsky – ar fi obținut de la S.C. Polaris M Holding S.R.L. mai mult de 7 milioane de euro și ar fi ajutat firma să câștige o licitație organizată de Primăria Constanța privind gestionarea serviciului de salubritate în oraș.

Procurorii anticorupție mai arată că, în anul 2008, între aceeași firmă – S.C. Polaris M Holding S.R.L – ar fi încheiat un contract cu Primăria Constanţa privind delegarea serviciului de salubrizare pentru 25 de ani. Potrivit DNA, printr-un act adițional la acest contract, valoarea înțelegerii a fost majorată – nejustificat – cu aproximativ 10 milioane de lei.