Confidenţialitate

Instanța Supremă judecă cererea DNA ca primarul sectorului 1 din București, Andrei Chiliman, să fie arestat preventiv

Demnitarul PNL a fost reținut azi-noapte, sub suspiciunea de complicitate la trafic de influență.

El ar fi încasat comisioane de 10 la sută din contracte de lucrări publice privind reabilitarea clădirilor și repararea unor drumuri.

Între timp, au apărut informații potrivit cărora Andrei Chiliman ar fi constituit un grup infracțional, împreună cu trei apropiați.

Potrivit unor surse judiciare citate de agenția națională de presă, cele patru persoane ar fi obținut în acest fel peste 8 milioane de euro.

Procurorii susțin că plata ”comisionului” pentru traficarea influenței se făcea foarte discret, fiind acceptați doar bani în numerar, în locurile stabilite de Vlad Moisescu, unul dintre acestea fiind chiar sediul PNL Sector 1.

Potrivit anchetatorilor, uneori Vlad Moisescu solicita ca o parte din bani să fie plătiți sub forma contravalorii unor servicii de publicitate. Acestea urmau să fie încheiate cu firma deputatului Sebastian Ghiță, un apropiat al premierului.

În referat, procurorii arată ca principalii acționari sau reprezentanți ai firmelor importante erau contactați personal de Vlad Moisescu și Ioana Costescu, care le pretindeau colaborarea cu primarul Andrei Chiliman și directorii serviciilor de investiții și achiziții din Primărie.

Oamenii de afaceri erau obligați să plătească un ”comision” impus de gruparea lui Moisescu.

Iar dacă refuzau, firmele lor nu ar mai fi câștigat “niciodată vreo procedură de achiziție publică în sectorul 1”.

Procurorii susțin că , în anumite cazuri, s-a ajuns și la amenințări la adresa reprezentanților firmelor care au refuzat să ‘cotizeze’.

În referatul DNA se află transcrierea unor convorbiri telefonice între Vlad Moisescu și Sebastian Ghiță, tema discuției fiind campania electorală și prestația candidaților la alegerile prezidențiale din noiembrie 2014:

 

Discuție din 31.10.2014:

 “Ghiță Sebastian: Ai văzut că mi-am băgat nițel coada în sectorul 1? Cred că m-ai simțit!

Moisescu Vlad: Cu ce?

Ghiță Sebastian: Un pic, așa, cu campania! Și eu, acolo, un om — doi, o de-aia, o convingere, o door-to-door, o…

Moisescu Vlad: Aaa, da! Nu e… Foarte bine, ce…!

Ghiță Sebastian: Dar nu exagerat! Că și voi ați făcut. Nici să nu fac acolo fără să… (n.n. — nu continuă) Cât vezi scorul? Că, eu am alea de la exit poll-uri și e 41 — 29.

Moisescu Vlad: Da. Exact.

Ghiță Sebastian: Deci, așa ne-au ieșit.. Tu ai făcut cu ăia ai tăi, cu GSS-ul sau…?

Moisescu Vlad: Da, da, da. Și național și… (n.n. — vorbesc simultan)

Ghiță Sebastian: Și noi la fel. Am făcut calibrările la exit poll.

Moisescu Vlad: Da, așa e. 

Discuție din 11.11.2014:

“Moisescu Vlad: Da, mă, da. Ce?

Ghiță Sebastian: Hai, mă, ia-ți prostu’ și dă-l în…(cuvânt obscen)! Hai, că mă enervezi!

Moisescu Vlad: 15 minute am… acuma… (n.n. — vorbesc simultan) Următoarele 80… s-a dus dracu’.

Ghiță Sebastian: Auzi, mă? Auzi, mă? Știi ăla cu… ăia doi de se culcă în pat unul lângă altul și ăla îi zice: bă… (cuvânt obscen), nu mie!

Moisescu Vlad: Bă, bă, să vii nepregătit în halul ăsta, în (cuvânt obscen)!

Ghiță Sebastian: Bă, omule, păi ăsta a stat patru ore și s-a pregătit. VLADE, s-a pregătit, mă, omul! Îți dau cuvântul meu! Dar, mă enervezi! Am mers la el acasă, am stat, suntem prieteni toți… Da’ mai du-te-n (cuvânt obscen) cu sectorul 1 al tău, că mă enervezi! O sun pe IOANA! Oricum nu vreau să vorbesc cu tine!

Moisescu Vlad: Hai, bă! E de mândrie, bă!

Ghiță Sebastian: E de mândrie, pe dracu’ să te pieptene! O sun pe IOANA și te torn la ea. O să-i zic: “IOANO, uite ce face nesimțitul de MOISESCU, fir-ar al dracului să fie!”.

Moisescu Vlad: Da, bine, toarnă! … Auzi? Mai sunt două de-astea, stăm acasă, în (cuvânt obscen)! Două emisiuni… îmi (cuvânt obscen)!

Ghiță Sebastian: Păi, dacă au făcut ăia mișto — tineret, mândria țării — au făcut mișto de voi cu găinile și l-ați trimis pe ăsta la emisiune! (n.n. — râde).

Moisescu Vlad: Da, pe bune, nene! Sinistru!

Ghiță Sebastian: Da… Mă enervezi! Mâine să dai un whisky, ca să negociem!

Moisescu Vlad: Bine! Ghiță Sebastian: Hai! Pa!

Moisescu Vlad: Pa!”

 

Pe  8.12.2014:

“Ghiță Sebastian: Azi m-am văzut cu ATANASIU. I-am zâmbit așa… I-am zâmbit șăgalnic, așa, c-a zis că dacă vrea să pierd alegerile, apelează la mine.

Moisescu Vlad: Eh, un dobitoc! Stai liniștit, că nu mai are nici el mult!

Ghiță Sebastian: Eu, îți dai seama! Eu ce să zic? Am vrut să-i zic: “Și domnu’ BIJBOACĂ e la comisie?”. Ha, ha, ha!

Moisescu Vlad: He, he, he!

Ghiță Sebastian: Dar eu nu…(neinteligibil — n.n.) că știi că eu nu sunt răzbunător.

Moisescu Vlad: Da, da, da!”.

 

Procurorii DNA mai susțin și că Vlad Moisescu, fost trezorier al PNL, a exercitat acte de trafic de influență și la nivelul Guvernului condus de Călin Popescu-Tăriceanu, pentru angajarea unor înalți funcționari în ministere și companii de stat, cărora le pretindea în schimb diverse sume de bani.