Confidenţialitate

Instanța a publicat motivarea sentinței în cazul torționarului Ioan Ficior, condamnat la 20 de ani de închisoare

Motivarea instanței – întinsă pe mai mult de o sută de pagini – conține mărturiile cutremurătoare a zeci de foști deținuți. Judecătorul arată că au fost identificaţi peste 50 supravieţuitori şi au fost intervievaţi 21.

 

Regimul aplicat de Ioan Ficior la Colonia de muncă Periprava a fost unul „de natură să conducă la lichidarea fizică și psihică a deținuților”, au stabilit judecătorii.

 

Deţinuţii erau bătuţi, înfometaţi şi lăsaţi fără asistenţă medical. Dacă vreunul dintre ei murea, gardienii replicau că se cheltuieşte mai puţin pentru hrană.

 

Tratamentul inuman la care au fost supuși deținuții în perioada 1958-1963, în care colonelul Ioan Ficior a exercitat funcţii de conducere la colonia de muncă Periprava, a condus la decesul a 103 persoane.

 

Instanța mai arată că Ministerul de Interne comunist știa că Ioan Ficior era dur cu deţinuţii şi chiar era apreciat pentru acest comportament. Ficior a acționat ca urmare a politicii de stat din acea perioadă, însă acest adevăr nu-l disculpă pe fostul commandant al închisorii Periprava – se arată în motivarea Curții.

 

În luna martie, Ioan Ficior a fost condamnat, în primă instanță, la 20 de ani de închisoare pentru crime împotriva umanităţii.

 

 

Un alt torționar – Alexandru Vişinescu, fostul comandant al Penitenciarului Râmnicu Sărat – a fost condamnat definitiv la 20 de ani de închisoare.