Inspectia Judiciara prezinta miercuri concluziile legate de cazul Bercea Mondial

Independenţa justiţiei a fost afectată de declaraţiile acestuia, care susținea că le-ar fi dat mită preşedintei instanţei supreme Livia Stanciu şi procurorului șef al DNA Laura Codruţa Koveși.

Inspecția Judiciară își prezintă astăzi concluziile – referitoare la cazul Bercea Mondial – în ședința Consiliului Superior al Magistraturii.

Independenţa justiţiei a fost afectată de declaraţiile acestuia, care susținea că le-ar fi dat mită preşedintei instanţei supreme Livia Stanciu şi procurorului șef al DNA Laura Codruţa Koveși.

În 20 iunie, Consiliul Superior al Magistraturii a cerut Inspecţiei Judiciare să facă verificări în vederea apărării independenţei justiţiei, după ce au fost făcute declaraţii referitoare la presupuse fapte de corupţie care ar fi fost săvârşite de preşedintele ICCJ, Livia Stanciu, şi şeful DNA, Codruţa Kovesi.

Preşedintele CSM a sesizat atunci Inspecţia Judiciară să facă verificări privind ‘apărarea independenţei justiţiei, în raport cu declaraţiile ce pun în pericol statul de drept, vehiculate în mass-media în data de 19 iunie 2014’, referitoare la Livia Stanciu şi Codruţa Kovesi.

Sandu Anghel, zis Bercea Mondial, a spus în 19 iunie, înainte de a fi audiat la Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA), în dosarul în care fiul lui a reclamat presupuse fapte de trafic de influenţă care ar fi fost comise de Mircea Băsescu, fratele preşedintelui, că aproape două milioane de euro ar fi ajuns la şefa DNA, Codruţa Kovesi, la preşedinta Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, Livia Stanciu, dar şi la Vasile Blaga, despre care susţinea că ar fi implicat în acest caz.

DNA a solicitat, în 20 iunie, Inspecţiei Judiciare ‘demararea verificărilor necesare pentru apărarea reputaţiei profesionale şi a imaginii publice’.

‘Afirmaţiile de o gravitate extremă au fost făcute doar cu scopul exclusiv de a ştirbi autoritatea personală şi profesională a procurorului şef DNA şi a procurorilor din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie’, a precizat sursa citată.