Inspecția judiciară a început procedura de sancționare a 3 procurori DNA în dosarul adoptării OUG 13

Inspecția judiciară a demarat procedura de sancționare a celor trei procurori DNA care iarna trecută, au deschis dosarul adoptării celebrei ordonanțe 13.

Marius Bulancea, Paul Dumitriu si Jean Uncheșelu sunt suspectați de ‘’exercitatea funcției cu gravă neglijență”.

CSM are, însă, ultimul cuvânt.

Magistrații de la Inspecția Judiciară au început cercetarea celor trei procurori în vară.

I-au audiat, au controlat actele întocmite în dosarul adoptării Ordonanței 13, iar acum au ajuns la concluzia că au greșit grav.

Purtătorul de cuvânt al Inspecției Judiciare, Alin Alexandru, spune că cercetarea vizează inclusiv felul în care procurorii au înregistrat dosarul adoptării ordonanței 13.

Crasa neglijență este definită. Este crasă neglijență atunci când judecătorul sau procurorul nesocotește din culpă în mod grav, neîndoielnic și nescuzabil, normele de drept material ori procesual.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Concluziile inspectorilor au fost deja înaintate Consiliului Superior al Magistraturii care urmează să decidă dacă procurorii anticorupție vor fi sau nu sancționați.

La aproape o lună de la deschiderea acestei cauze, la sfârșitul lunii februarie, DNA a decis să renunțe la una din acuzașiile formulate inițial: folosirea influentei ori autoritatii de către o persoana care indeplineste o functie de conducere intr-un partid, in scopul obtinerii pentru sine ori pentru altul de bani, bunuri sau alte foloase necuvenite.

Tot atunci, DNA a decis atunci disjungerea si trimiterea la Parchetul General a unei alte părți din dosar. Cea în care era cercetată comiterea a 5 infracțiuni.

Printre ele: fapte de favorizare a faptuitorului; prezentare cu rea-credinta, de date inexacte, Parlamentului sau presedintelui Romaniei cu privire la activitatea Guvernului sau a unui minister, și sustragerea sau distrugerea de inscrisuri.

În iunie, procurorii Parchetului General au dispus clasarea dosarului privind adoptarea de catre Guvern a Ordonantei 13, care a urmărit modificarea Codurilor penale.

Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS