Confidenţialitate

INSP: Tulpina de coronavirus din Marea Britanie circulă în jumătate dintre județele țării

Noua tulpină de coronavirus, depistată iniţial în Marea Britanie, circulă deja în jumătate dintre județe, arată o analiză a Institutului Naţional de Sănătate Publică.

Specialiştii au analizat primele 136 de cazuri de infectare confirmate în România. Cele mai multe au fost depistate în Bucureşti.

INSP transmite că în peste jumătate dintre aceste cazuri nu a putut fi stabilit de unde s-au infectat persoanele respective.

Mai precis, anchetele epidemiologice nu au arătat sursa virusului pentru 77 dintre cazurile analizate.

Călătoria în Marea Britanie a fost menționată pentru numai 5 cazuri.

Mutaţia pare să circule şi prin spitale. În cazul unei persoane, specialiştii cred că a luat virusul cel mai probabil dintr-o astfel de unitate medicală.

Tulpina de coronavirus din Marea Britanie va deveni majoritară şi pe teritoriul României pe la jumătatea lunii viitoare, estimează profesorul de sănătate publică Răzvan Cherecheş.

El spune că vaccinarea anti-COVID merge bine în ţara noastră, în condiţiile stocurilor reduse de ser, dar că încă nu suficient de rapid pentru a opri un nou val de îmbolnăviri:

„Ritmul nostru de vaccinare e foarte bun, dacă îl comparăm cu stocurile de vaccinuri disponibile, dar viteza nu e suficient de mare ca să reușească să țină pasul cu rata de transmitere a noii tulpini. Cel puțin pentru valul următor, care anticipăm de acum, în luna martie, vaccinarea nu va reuși să contrabalanseze suficient, de aceea este nevoie să relaxăm cu multă prudență măsurile de restricție și să menținem măsurile de protecție, cel puțin până la finalul lunii martie, până ne lămurim care e rata de transmitere a noii tulpini și cât de împrăștiată este pe teritoriul României.”

INSP transmite că e nevoie de eforturi pentru ca testele să fie făcute mai rapid, iar rezultatul lor să fie comunicat autorităţilor din sănătate, astfel încât şi anchetele epidemiologice să pornească mai repede.