Confidenţialitate

INSP a răspuns solicitării Europa FM pentru a prezenta public formula de calcul folosită pentru cele trei scenarii avansate de Klaus Iohannis | GRAFICĂ

Bucureștiul se îndreaptă cu pași repezi către un scenariu galben de începere a școlilor, deși acum două zile, președintele declara că în capitală (precum și în majoritatea localităților mari), școlile vor începe activitatea după scenariul verde, adică cu toți elevii, fizic, în clase.

După ce, aseară, președintele Klaus Iohannis a recunoscut publiccă miercuri a prezentat o formulă greșită de calcul, în această dimineață, la solicitatea Europa FM, Institutul de Sănătate Publică ne-a transmis formula pe care ar trebui să o aplice orice autoritate publică pentru a ști care este rata de infectare în comunitate.

Implicit după ce scenariu se va învăța în școli: verde– cu toți elevii în clase, galben– doar cu jumătate, iar restul acasă, sau roșu-cu școala online integral.

Formula comunicată Europa FM de INSP

Numărul de cazuri noi înregistrate în ultimele 14 zile impărțit la populația localității inmulțit cu 1.000.
Sursa datelor de populație este Institutul National de Statistică.

Așadar, în Capitală, în acest moment, rata de infectare este de aproape 0,9, la populația de 2. 151.665 de persoane.

De la 1 în sus, îmseamnă că se trece pe scenariul galben.

Dar acestea sunt date bazate doar pe populația care locuiește legal la o adresă, iar numărul de infectați este doar cel înregistrat.

Profesorul de sănătate publică Răzvan Cherecheș, de la Universitatea Babeș-Bolyai, spune la Europa FM că rata reală de infectare cu Sars Cov-2 este mult mai mare și recomandă școlilor aglomerate să nu primească elevii din 14 septembrie.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.