Confidenţialitate

INS: Salariul mediu net a crescut cu aproximativ 14% într-un an. Industriile în care angajații au câștigat cel mai mult | AUDIO

Salariul mediu net a fost în martie de aproape 5.200 de lei, cu aproximativ 300 de lei mai mare față de luna februarie. Cel mai mult au câștigat angajații din industria tutunului – peste 13.000 de lei net. La polul opus, cel mai mic salariu mediu net s-a înregistrat în fabricarea articolelor de îmbrăcăminte – puțin peste 2.700 de lei. Potrivit Institutului Național de Statistică, salariul mediu net a crescut cu aproximativ 14% într-un an – din martie 2023 până în martie 2024.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

În acest an, salariile medii nete ale angajaților din industria tutunului au crescut ȋn martie cu 42% față de februarie. Sunt cele mai semnificative creşteri. Urmează cei care lucrează în asigurări şi fonduri private de pensii – care au avut câștiguri salariale cu peste 35 de procente mai mari decât cu o lună în urmă. De creșteri ale salariilor între 20 și 24% au beneficiat și angajații din industria băuturilor și intermedierilor financiare. Veniturile medii nete ale programatorilor, angajaților din industria auto, cea chimică și a prelucrării țițeiului au crescut din februarie până în martie 2024 cu procente între 7,5% și 12%.

Dacă ne referim doar la sectorul bugetar, salariile nete ale angajaților din sănătate şi asistență socială au crescut, în martie, în medie cu 7 procente comparativ cu luna precedentă, iar ale celor din  învăţământ cu 4,6% – datorită reluării plății cu ora a cadrelor didactice.

Și în administraţia publică veniturile medii nete au crescut – cu puțin peste un procent și jumătate -urmare a începerii acordării tichetelor de vacanţă.

Sursa foto: Shutterstock

Citește și: Raport OMS: 4 din 10 decese raportate la nivel european sunt cauzate de bolile cardiovasculare. Consumul de sare ar trebui redus, atrag atenția specialiștii | AUDIO