Confidenţialitate

INS: Românii mănâncă prea multă pâine

Românii au redus anul trecut consumul de calorii faţă de 2014, până la 2401 calorii şi 81,1 grame de protide pe zi, în medie, dar consumă în continuare prea multă pâine şi prea puţină carne, cel mai mare consum caloric fiind înregistrat de pensionarii din România, cu o medie zilnică de aproape 2.600 de calorii, arată un raport al Institutului Naţional de Statistică.
În 2014, consumul mediu zilnic al unui român a fost de 2.413 calorii şi 81 grame de protide. Consumul în calorii este o măsură cantitativă a consumului alimentar, în timp ce protidele exprimă calitatea alimentaţiei.

Datele INS arată că, anul trecut, cel mai mare consum alimentar a fost înregistrat de pensionari, cu 2.562 calorii şi 86,8 grame de protide pe zi, în medie, în creştere faţă de nivelul din 2014, de 2.555 calorii şi 85,6 g de protide.

În topul consumului de calorii din România urmează agricultorii, salariaţii şi lucrătorii pe cont propriu.
Cel mai scăzut consum este înregistrat de şomeri, cu un consum mediu zilnic de 2.120 calorii anul trecut.

Datele oficiale arată că, în România, locuitorii de la ţară mănâncă mult mai mult decât orăşenii.

Alte diferenţe semnificative sunt între regiunile ţării. Cel mai mic consum de calorii se înregistrează în cea mai bogată regiune a ţării, Bucureşti-Ilfov – 2.215 calorii şi 79,9 g protide pe zi.
La polul opus, consumul cel mai ridicat este în a doua cea mai bogată regiune, Vest (care include judeţele Arad, Caraş-Severin, Hunedoara şi Timiş) – 2.558 calorii şi 83,1 g protide.

În continuare, pâinea asigură mare parte din caloriile românilor, arată datele statisticie. În schimb, carnea reprezintă un aliment rar pe mesele gospodăriilor din România.

Caloriile provenite din lapte, produse lactate – brânzeturi şi smântână – şi ouă contribuie cu 11% la numărul total de calorii din consumul gospodăriilor din România.
Legumele, considerate printre cele mai sănătoase alimente, au un aport de doar 7,9% la totalul caloriilor pe ansamblul gospodăriilor din România. Statisticienii remarcă şi un consum redus de fructe.
“Consumul de fructe este de nivel relativ scăzut, pe ansamblul gospodăriilor, consumul mediu lunar pe o persoană fiind de 3,69 kg în anul 2015 şi 3,57 kg în 2014”, arata datele INS.